A+ A A-

Promocija knjige "Gdje sunce ne sija" u Sarajevu

ibrahim-cikicSkoro dvije godine nakon promocije u Podgorici, knjiga Ibrahima Čikića "Gdje sunce ne sija", odnosno ispovijest o torturama koje je prošao u Foči nakon hapšenja u rodnom Bijelom Polju u Crnoj Gori, ugledala je jučer svjetlo dana i u Sarajevu.

Knjiga je, kako se moglo čuti na promociji, koju je u Domu Oružanih snaga BiH organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, svojevrsno svjedočanstvo o brutalnom hapšenju i montiranom procesu protiv čelnika i simpatizera SDA u Crnoj Gori.

Među 24 uhapšene osobe 1994. godine u Novom Pazaru i 21 u Bijelom Polju bio je i Čikić.

- Uhapšen sam iako sam bio stoprocentni invalid. Optužen sam po 17 tačaka optužnice, između ostalog, i kao snajperista koji je trebao ubijati srpsku djecu iako sam gotovo potpuno slijep. Da apsurd bude veći, moje dijete koje je tada imalo 54 dana proglašeno je opasnim mudžahedinom i teroristom i o njemu se u medijima pisalo kao o opasnom teroristi - kazao je Čikić.

Ova grupa čelnika oslobođena je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na, kako Čikić kaže, insistiranje predsjednika Alije Izetbegovića.

- Knjigu sam odlučio napisati zbog agresivne politike izvrtanja historije, za neke buduće generacije da ne zaborave sva zla koja su se desila. Ona govori o svemu, o imenima i prezimenima, o glavnim organizatorima akcije "Lim" koju je planirao Slobodan Milošević. To je bio strašan zločin nad Bošnjacima - ispričao nam je Čikić, koji zbog ogromnih pritisaka već godinama živi u Sarajevu.

Čekić: Svjedočenje pokazuje elemente genocida

Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, kazao je da potresno svjedočenje Čikića pokazuje elemente genocida i pokušaja da se istrijebi određena grupa ljudi, iza čega je stajala država. Čekić kaže da Crna Gora još nije otklonila sve nepravde prema Bošnjacima u BiH, a najbolji pokazatelj je da je u Centralnoj narodnoj biblioteci u Podgorici u katalogizaciji knjiga uveden termin građanski rat, umjesto agresija na BiH.

(www.avaz.ba, 05.05.2010. godine)