A+ A A-

Mevlud povodom obnove šejh Jujinog turbeta u Mostaru

U povodu obnove šejh Jujinog turbeta, a u sklopu manifestacije Dani mevluda i zikra, sinoć je u mostarskoj  Šarića džamiji upriličena prigodna mevludska svečanost. Mevlud su proučili Mostarski imami a kratkim vazovima okupljenim vjernicima obratili su se mostarski muftija Seid ef. Smajkić i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj.  Sulejman ef. Čeliković iz pozicije imama i baštinika tarikatskog učenja u BiH u svom kratkom obraćanju vjernike je podsjetio na kratkotrajnost dunjalučkog života. „Svi mi volimo uživanje i svi težimo vječnim ljepotama, stoga moramo znati da je ovo-dunjalučki život kušnja kroz koju su prolazile generacije muslimana prije nas i kroz kuju će prolaziti generacije iza nas. Naša je zadaća imati stalnu svijest o Allahu dž.š. i iskazivati mu, poštovanje i ljubav.", kazao je ef. Čeliković.

mevlud-jujino-turbe

Muftija Smajkić u svom govoru se osvrnuo na značaj obnove porušene muslimanske baštine u Mostaru. „Dostigli smo nivo da smo obnovili sve u ratu porušene objekte i uz to još nekoliko porušenih u Drugom svjetskom ratu. Sada, hvala Allahu, imamo više džamije već što smo ih imali prije rata.", rekao je muftija Smajkić.  Govoreći o obavezi ove generacije muslimana muftija je još jedanput istako čvrstu odlučnost Islamske zajednice da izgradi zgradu Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema.

mevlud-jujino-turbe-2

Šejh Jujino turbe u Mostaru

Izražavajući osobno čuđenje nad činjenicom da mediji osim rijetkih među kojima je i Avaz, informativno ne prate programe manifestacije „Dani mevluda i zikra", muftija je zaključio kako je to zbog njihovog odnosa prema institucijama IZ, a ne zbog kvaliteta programa manifestacije. S druge strane, kazao je muftija, isti ti mediji javnost informišu o mnogo manje značajnim ličnostima i događajima, od događaja kakav je obnova šejh Jujinog turbeta.

mevlud-jujino-turbe-1

Šejh Jujino turbe podigao je Ali-paša Rizvanbegović 1831. godine. U posljednjem ratu turbe je značajno oštećeno gelerima i mecima tako da su poroznost materijala i rastresenost donjih stupova ozbiljno prijetili njegovom rušenju. Turbe je obnovljeno inicijativom mostarskog muftije h Seid ef. Smajkića, a obnovu je financijski pomoglo Ministarstvo kulture i sporta F BIH.

Hasan Eminović