Promo banner

A+ A A-

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada pozvan u Kanadski parlament

institut-za-genocid-kanada.pngInstitut za istraživanje zločina genocida Kanada je na poziv gospodina Paula Dewara, predsjednika Komiteta Parlamenta Kanade za sprječavanje genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, pozvan da prisustvuje Okruglom stolu Komiteta. 

Poseban gost Parlamentarnog komiteta je dr. Francis Deng, specijalni savjetnik Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija za prevenciju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Osnovni cilj Okruglog stola je podizanje svijesti u Kanadi i svijetu uopšte za mobilisanje svih ljudskih potencijala za anuliranje opasnosti od svih eventualnih genocida u budućnosti nad bilo kojim narodom i u bilo kojoj državi. 

Dr. Francis Deng će govoriti o potrebi za jedinstvenim pristupom svih država, članica Ujedinjenih Nacija za zajedničku akciju anuliranja svih mogućih pretpostavki koje mogu dovesti do budućih genocida.

Posebno će biti govora u ulozi Kanade u procesu sprječavanja genocida. 

Ovaj poziv Institutu za istraživanje zločina genocida Kanada je veoma važan faktor u procesu usvajanja rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini koja je u proceduri u Kanadskom parlamentu. 

Emir Ramić