A+ A A-

Studenti FIN-a posjetili medžlise Zavidovići i Maglaj

Cilj predmeta Praktikum, koji je u planu i programu VIII semestra, jeste povezati teoriju sa praksom i stvarnim životom. Svrha ovogodišnjih aktivnosti bila je, prije svega, upoznati se sa načinom rada organizacija, udruženja, odnosno funkcioniranjem medžlisa kao institucije, te kako ostvariti dobru saradnju sa drugima u grupi. Tim povodom, studenti četvrte godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, zajedno sa profesorom Mustafom Hasanijem i lektorom Kemalom Kamilom, posjetili su medžlise Žepče, Zavidovići i Maglaj.

posjeta-studenata-zavidovici

Ispred Gradske džamije u Zavidovićima

Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići i Elvir Mulić, sekretar Medžlisa primili su studente u prostorijama Gradske džamije u Zavidovićima i govorili o specifičnostima uređenja ovog najmlađeg Medžlisa u BiH. Studente je posebno dojmilo predavanje Izeta ef. Čamdžića, imama Gradske džamije, o hutbi. Interesantno je spomenuti da su Gradsku džamiju napravili sami Zavidovićani. Tkođer, ovo je Medžlis sa najmlađim hafizima i sa velikim brojem polaznika Škole hifza koju drži hfz. Mustafa ef. Efendić u Čaršijskoj džamiji. Žao nam je što nismo imali priliku upoznati hfz. Musatafu Efendića, iako smo to željeli zbog njegove predanosti podučavanju hifza, specifičnosti u radu i odnosu prema svome pozivu. Jer, ideja ovog putovanja bila je upoznati ljude, imame poput njega.

posjeta-studenata-maglaj

Ispred Spomen obilježja šehidima i palim braniocima Maglaja

Nakon podne-namaza studenti su se zaputili u Maglaj gdje su obišli zgradu Medžlisa, novu Vali Recep Yazicioglu džamiju, kao i Jusuf-pašinu ili Kuršumliju džamiju u starom dijelu grada. O izgradnji Vali Recep Yazicioglu džamije i aktivnostima MIZ Maglaj govorio je glavni imam Izudin ef. Kruško i Nevres ef. Hodžić imam džamije. ''Što smo više napadani postajali smo sve jači i jači'' rekao je glavni imam Kruško, naglasivši da nikada ne treba odustati i razočarati se, te da nikada ne treba napuštati ideju jer će vrijeme ionako proći. U Maglaju studentima se obratio i predmetni profesor Mustafa Hasani koji se zahvalio domaćinima i ukazao studentima na važnost i smisao posjete ovim medžlisima. Tom prilikom je rekao: ''Drago mi je što ste upoznali ove ljude koji uspješno vode zajednicu, što završavate studij sa ovim poletom i da nam poruke ovog putovanja budu podstrek da budemo bolji i da se mijenjamo! Puno toga zavisi od vas, jer ono smo što radimo''. Ovom prilikom zahvaljujemo se MIZ Maglaj na organizovanom ručku za studente.

Na putu za Sarajevo grupa je svratila u Vranduk i posjetila tvrđavu i Carsku ili Sultan-Mehmed Fatihovu džamiju.

Ovo jednodnevno putovanje za studente završne godine FIN-a bilo je od velikog značaja u pripremi za životni put kojim će krenuti nakon završetka studija. Kojim god poslom se bavili mora se raditi, biti uporan i znati se nositi sa izazovima i problemima položaja na kojima se budu nalazili. I kao što je rekao ef. Kruško, treba biti spreman opraštati i uvažavati tuđe pogreške, samo tako može se ići naprijed.

(www.fin.ba)