A+ A A-

Takmičenje u poznavanju sire Muhammeda a.s. u džematu „Fedžr" u Minhenu

Islamska zajednica Džemat Fedžr je prije dva mjeseca pokrenula projekat pod nazivom „Upoznaj svog Poslanika". Cilj projekta je bio da se muslimani Minhena što bolje upoznaju sa biografijom Muhammeda, s.a.w.s.

Učešće u ovom projektu uzelo je više od 40 osoba razne starosne dobi kako onih najmlađih do onih najstarijih. Materijal za test učesnici su crpili iz djela  „Sira-životopis posljednjega Allahova poslanika Muhammedas.a.w.s" autora našeg čuvenog alima dr. Safveta Halilovića. Ovo djelo je Islamska zajednica podjelila svim učesnicima takmičenja.  Nakon dva mjeseca priprema  24.04.2010 pred akšam namaza u prostorijama džemata Fedžr izvršen je i dugo očekivani test znanja, na kome su učesnici pokazali i svojepoznavanjebiografijeAllahovaposlanikaMuhammedas.a.w.s.

Nakon završenog testa skupu su se na temu „ Muhammed s.a.w.s Milost svim svjetovima" obratili musafiri iz Mainza  Samir Schabel i Emir Ljajić. Daije iz Mainza su u svom obraćanju koje je bilo na njemačkom jeziku govorili o važnosti poznavanja biografije Allahova Poslanika s.a.w.s kao i o njegovim osobinama i karakteristikama. Nakon predavanja nastavljeno je druženje i diskusija  na temu „AllahovPoslaniks.a.w.s" koja je trajala do iza ponoći.

IMG_5418

U nedjelju, 25.04.2010. godine, sa podne namaza izvršena je podjela vrijednih nagrada koje je Islamska zajednica Džemat Fedžr pripremila za učesnike. Naime, svi učesnici su dobili po jednu nagradu kao i zahvalnicu za učešće koje su uručili predsjednik zajednice  Halil  Zornić i Šefik Alibegović.  Nakon podjele zahvalnica učesnicima, izvršeno je proglašenje pobjednika ovog takmičenja . Prvo mjesto je uzeo SamedinDedović, drugo mjesto pripalo je Ismaru Neserinu dok je treće mjesto je zauzela Almasa Đurđević.

Dobitniku prve nagrade pripao je komlet djelo od 9 tomova velikog islamskog učenjaka Ebu Hamida el-Gazalija "Ihjau `ulumid-din". Dobitniku druge nagrade pripao je Ipod Nano sa ubačenim cijelim Kur`anom dok dobitnik u treće nagrade pripao je komplet islamskih DVD-i.

Naravno na koncu svega svi su pobjednici jer su svi naučili nešto više o svom Poslaniku s.a.w.s. a to je bio i glavni cilj ovog projekta.