A+ A A-

Halal certifikat za Mikado čokolade

halal-logovijestNakon uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda, Agencija za certificiranje halal kvalitete organizirala je svečanu dodjelu halal certifikata kompaniji Zvečevo dd Požega. Svečanost je organizirana 27. aprila 2010. godine u prostorijama kompanije u Zagrebu.

Svačanoj dodjeli prisustvovali su predstavnici Mešihata IZ u Hrvatskoj, predstavnici Agencije i predstavnici kompanije Zvečevo dd Požega. 

Halal certifikat direktoru kompanije gospodinu Zdravku Alviru, uručio je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Ševko-ef. Omerbašić, dok je certifikat za interne auditore uručio Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete. 

Ugovor o implementaciji zahtjeva Halal standarda u sistem proizvodnje u kompaniji Zvečevo dd potpisan je u februar 2010. godine dok je certifikacijskim auditom u aprilu 2010. godine utvrđeno je da firma ispunila sve uvjete i zahtjeve Halal standarda, te da joj se može uručiti halal certifikat. 

Implementacijom zahtjeva Halal standarda obuhvaćene su sljedeće linije proizvodnje i proizvodi:

  • - Kakao prah
  • - Kakao krem preljev
  • - Šećerni preljev sa udjelom kakaa
  • - Čokolada (MIKADO EXTRA I PREMIUM, SEKA, BRACO, SAMO TI, VOLIM TE, MOND)
  • - Bombonijere
  • - Slatki biskvit

Svi proizvodi koji su mogli zadovoljiti zahtjeve halal standarda su halal certificirani, a izuzeti su proizvodi koji sadržavaju aromu koja prema odredbama Halal standarda nije dozvoljena (Mikado Premium mliječna čokolada s lješnjacima, bademom i grožđicama). 

Tvornica Zvečevo dd Požega je poznata i po tome da je u ovoj tvornici proizvedena prva čokolada s rizom na svijetu, kao i da u proizvodnji koriste svježe mlijeko iz vlastite mljekare i svježi kakao iz uvoza. 

Kompanija zapošljava preko 500 radnika u tri smjene. Distribucija proizvoda vrši se na tržišta Europe, SAD, Azije i Australije, a uskoro se očekuje plasman proizvoda u zemljama Magreba.

 www.halal.ba