A+ A A-

Promocija Radija BIR u Stocu

U sklopu manifestacije Dani mevluda i zikra sinoć je u Stocu predstavljeno uredništvo i programska orijentacija Radija BIR, radija Islamske zajednice u BiH. Stolac je jedini gradu u kojem ovaj medij ima frekvenciju na području mostarskog muftijstva. U ime domaćina, muslimana Stoca prigodnu dobrodošlicu i zahvalnost uredništvu radija izrazio je glavni imam Medžlisa IZ Stolac, Suad ef. Mujakić. „Radio BIR je historijski projekat koji je svojim programskim sadržajima na sebe je preuzeo dio tereta koji su dosada nosili imami i ja našem radiju i ljudima koji ga čine najiskrenije zahvaljujem na toj činjenici.", kazao je ef. Mujakić. Okupljenim Stočanima o radiju BIR te ulozi ove vrste specifičnog medija govorili su sekretar Mostarskog muftijstva Nazif Garib, novinar i publicista Enes Ratukušić i direktor radija Remzija Pitić. 

radio-bir-stolac

Citirajući hadis Muhameda a.s. u kojem se ističe vrijednost upute na pravi put, put islama, Nazif ef. Garib, sekretar Mostarskog muftijstva akcentirao je  efekte i rezultate koje je do sada ostvario ali i potencijale kojima raspolaže ovaj radio nudeći svojim slušaocima najnovije vijesti i analize događaja. „Radio BIR nam omogućava da u svojim domovima  slušamo intelektualna promišljanja naše vodeće uleme, istaknutih ličnosti iz bošnjačko-muslimanskog kulturnog kruga što je od velikog značaja za nas i naše porodice .", kazao je Nazif ef.

Govoreći o značaju formiranja radija BIR u medijskom prostoru BiH Enes Ratkušić je zaključio kako se radio pojavio isključivo kao potreba djelovanja Islamske zajednice u duhu vremena u kojem živimo, a elektronski mediji i jesu izraz savremenog načina komuniciranja. „Islamska zajednica se rukovodila principom potrebe prenošenja informacija dosljedno i temeljito, jer drugi mediji nemaju obavezu odgovornosti eshatološkog odnosa prema medijskim sadržajima. Drugi mediji uz to nemaju ni programskog prostora da tretiraju događaje u Islamskoj zajednici na način i obim koji odgovara potrebama vjernika u Bosni i Hercegovini.", rekao je Ratkušić.

Prisjetivši se trnovitog puta koji je menadžment Radija BIR prošao i još uvijek prolazi od izglasavanja Odluke Sabora IZ o osnivanju radija BIR do danas direktor BIRa Remzija Pitić, u vrlo specifičnom osvrtu koji je pored osnovnih informacija sadržavao i određenu notu teološkog kazivanja o važnosti medija i vjerske edukacije, se zadržao posebno na ličnim ciljevima uposlenika radija koji su usuglašeni sa islamskom metodologijom rada, natjecanja u dobru i ustrajavanja u univerzalnim načelima dini-islama. „U BIH danas postoji 156 radio stanica i naš cilj nije da se suprotstavljamo bilo kojoj od njih. Naš cilj je da se natječemo s njima u dobru.". kazao je Pitić.

Pitić se u svom obraćanju osvrnuo i na činjenicu da je Stolac jedini grad u Hercegovini koji ima signal radija BIR

„Radio BIR je naš pokušaj da u BH eteru ponudimo jednu drugačiju sliku, jednu drugačiju priču tražeći vaše prijateljstvo i Božje zadovoljstvo. Radio BIR je servis imamima u BiH, servis Islamske zajednice a koliko nas imami koriste e to je druga priča.", rekao je Pitić.

Osvrćući se na finansiranje radija Pitić je okupljene Stočane informirao o projektu Prijateljstva s radijem BIR. On je zaključio kako nema zajedničkog dobra bez zajedničkog angažmana u poslovima prosperiteta i napretka.

Stolačku promociju Radija BIR pratila je i izvanredna izvedba Ilahija „Hej Jablane" i " Muallim" u interpretaciji Zejda Šote i hora Medžlisa IZ Mostar El-Kamer. 

Hasan Eminović