Promo banner

A+ A A-

Španija: Učenica izbačena iz škole zbog hidžaba

Jedan događaj koji je očiti primjer kršenja osnovnih ljudskih prava je punio medijski prostor posljednjih dana. Naime, jedna španjolka marokanskog porijekla je 16. aprila ove godine izbačena iz škole zbog svoga hidžaba. Šesnaestogodišnja Nedžva Malha (Najwa Malha) dijete marokanskih imigranata, uklonjena je s nastave iz državne škole "Camilo Jose Cela" u predgrađu Madrida, nakon što joj je rečeno da je njen hidžab u suprotnosti sa pravilima škole o oblačenju. Nedžva je počela nositi hidžab prije dva mjeseca, a nakon izvjesnog vremena četiri profesora su izrazila protivljenje prema njenom oblačenju i nošenju islamske nošnje. 

slika-spanija-skola

Hidžab - trn u oku islamofoba 

Odluka je izazvala raspravu u Španiji, gdje ne postoje jasne smjernice o nošenju hidžaba u državnim školama. Provođenje pravila o oblačenju je prepušteno samim školama, ali prethodni slučajevi zabrane hidžaba su bili poništeni od strane vlade s argumentom da je ustavno pravo važnije od politike pojedine škole. 

Inače, Malha je počela nositi hidžab prije dva mjeseca, a nakon izvjesnog vremena četiri profesora su izrazila protivljenje prema njenom oblačenju i nošenju islamske nošnje. Na kraju je djevojčica izbačena iz škole. Istovremeno u Španiji nije donijet zakon koji bi regulisao nošenje hidžaba u obrazovnim ustanovama ali je škola koju je Nedžva pohađala upravo zbog nje donijela unutrašnji zakon o zabrani nošenja hidžaba. 

Kako će ovaj slučaj biti riješen ostaje da se vidi. Do tada su pet Nedžvinih prijateljica u znak podrške Nedžvi i u znak protesta protiv diskriminacije demonstrativno stavile hidžab. One su časni izuzeci!

 S. Dedić