A+ A A-

Bradford: Najljepša munara u Evropi

Kao odgovor na rezultate švicarskog referenduma o zabrani izgradnje munara, Vijeće multikulturalne omladine (Cojep International), raspisalo je 16. februara 2010. godine, foto natječaj na temu najljepše munare u Evropi. Organizator natječaja, Cojep International, je nevladina organizacija sa participativnim statusom pri Vijeću Evrope u Strazburu, koja okuplja omladinu tursko-francuskog porijekla. 

Ova lijepa ideja dobila je podršku Muslimanske inicijative za socijalnu koheziju Evrope (IMCOSE), Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), Organizacije islamske konferencije (OIC) i Vijeća Evrope. Inicijativa je imala za cilj „boriti se protiv strahova i predrasuda koji potkopavaju evropsko društvo i njegove temeljne vrijednosti optužujući muslimane i islam da podrivaju zapadnu kulturu". 

Bradford-dzamija-munara

Munara džamije u Bradfordu

U utorak, 20. aprila 2010. godine, u Evropskom parlamentu, u Strazburu, objavljeni su rezultati natječaja i proglašena najljepša munara u Evropi. Prvo mjesto pripalo je džamiji Madni u Bradfordu, Engleska. 

Na konkursu su mogle učestvovati samo džamije sa munarama koje su izgrađene prije pedeset godina. „Nismo prihvatili historijske munare poput onih iz Andaluzije, Bosne i Pariza budući da smo htjeli da natječaj bude vezan za islam koji je proistekao iz nedavne imigracije", kazao je Vejsel Filiz, potpredsjednik Cojepa. 

„Džamije i njihove munare (...) odražavaju prisustvo muslimana u našim gradovima i prenose poruku zajedničkog života, mira i poštivanja drugih vjera i ubjeđenja", poručio je organizator. 

Članovi „multietničkog i multikonfesionalnog žirija" bili su imam, rabin, protestanski teolog iz Švicarske, svećenik Anglikanske crkve, katolički svećenik i predstavnici Vijeća Evrope. Njihov zadatak je bio da odaberu najljepšu munaru od ukupno 53 vjerska objekta koji su učestvovali na natječaju. Džamije sa munarama iz Njemačke, Austrije, Belgije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Italije, Norveške, Nizozemske, Poljske, Portugala, Švicarske i Švedske učestvovale su na konkursu. 

Bradford-dzamija

Džamija u Bradfordu

Kriteriji za odabir najljepše munare bili su: arhitektonski i estetski dizajn (pobjednik je munara iz Bradforda) i integracija munare u postojeće gradsko tkivo (nagrada je pripala munari iz Štokholma). Džamija u Štokholmu je izgrađena u bivšoj elektrani, u neposrednoj blizini crkve.

Džamija Madni u Bradfordu ima četiri munare koje su izgrađene 2009. godine. U Bredfordu će uskoro biti organizirana svečana dodjela nagrada pobjednicima kojoj će prisustvovati gradski dužnosnici, članovi žirija i partneri Vijeća Evrope. 

Munare iz Štokholma, Rima, Granade i Osla neće biti zaboravljene. Njihovim predstavnicima će, također, biti uručene nagrade.  

U Roterdamu će u maju ove godine biti organizirana izložba najljepših fotografija džamija u Evropi, a nakon toga izložba će biti postavljena u Vijeću Evrope u Strazburu. Fotografije džamije sa munarama iz Bradforda biće objavljene na internet stranici Dana evropske baštine koji će se održati u oktobru tekuće godine u Istanbulu. Album fotografija je također u pripremi. 

Halim Grabus