A+ A A-

Omladinska sijela u Zenici

Omladinski krug Medžlisa IZ-e Zenica pokrenuo je prvi ciklus omladinskih druženja u januaru mjesecu ove godine. Interesi omladinskog kruga su isključivo edukacija mladih, širenje izvornog islama, skloniti mlade ljude sa ulice i ponuditi im alternativni vid zabave i druženja. Rezultati omladinskog kruga iz dana u dan su sve uočljiviji i prepoznatljiviji kako u Zenici tako i šire, što dokazuje posjeta omladine kako iz džemata Medžlisa IZ-e Zenica tako i iz: Travnika, Viteza, Busovače, Kaknja, Sarajeva, Žepča te studenata iz gradova širom BiH, koji studiraju u našem gradu.

Malik ibn Enes prenosi hadisi-kudsiju od Resulullaha, s.a.v.s.: "Moja ljubav je zagarantirana onima koji se budu voljeli, sijelili, posjećivali i pomagali radi Mene" (Ahmed, Malik).

druzenja-zenica-1

U mjesecu aprilu ove godine omladinski krug upriličio je tri omladinska druženja u haremu džemata „Kočeva", kviz „Islamski milijunaš" i jednodnevni izlet u Zagreb. Subotu 3. aprila održano je prelijepo druženje, gost predavač bio je Džemal ef. Salkić, tom prilikom govorio je na temu: „Kako odabrati pravu osobu za brak?". Predavanje je bilo poslije akšam-namaza, a kviz „Islamski milijunaš" poslije jacije-namaza.  

Članovi omladinskog kruga u subotu 10. aprila nakon klanjanja sabah-namaza u Sultan-Ahmedovoj džamiji, uputili su se ka Zagrebu u jednodnevnu posjetu islamskom centru. Tom prilikom zajedno sa drugim imamom islamskog centra, obišli su i upoznali se sa cjelokupnim kompleksom  i djelovanjem IZ-e u Hrvatskoj, te organizovano sa omladinom iz Zagreba posjetili i centar grada, Trg bana Jelačića. Također, dogovorena je saradnja omladinskih krugova i uskoro očekujemo uzvratnu posjetu gradu Zenici. 

druzenja-zenica

U noći 17. aprila kada je Zenica bila jedan od najposjećenijih gradova u BiH, kada se odvijalo više manifestacija namijenjenih mladim ljudima, kako na stadionu tako i u gradskoj areni, omladinski krug i te večeri organizovao je druženje. Gost predavač bio je hfz. Sulejman ef. Rafuna. I posljednje druženje za mjesec april, organizovano je 24. aprila poslije akšam-namaza, gost predavač bio je hfz. Ishak ef. Efendić, imam Bijele džamije u Radakovu.

"Ja, Rabbi! Pokloni nam ljubav prema Tebi i prema onima koji Tebe vole, kao i prema svemu onome što nas vodi do Tvoje ljubavi. Podari da nam ljubav prema Tebi bude draža od ljubavi žednog za hladnom vodom."

Spahić Almedin