A+ A A-

Majke Srebrenice: Optužbe na račun Carle del Ponte

karla-del-ponteSrebreničanke Carlu del Ponte smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o genocidu, a pravni eksperti iz BiH ne isključuju mogućnost podnošenja krivične prijave protiv bivše haške tužiteljice.

Predstavnice udruženja "Majke Srebrenice" zatražile su od glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da se pokrene istraga protiv onih koji su prikrili i uništili glavne dokazne materijale i dokumente o genocidu u Srebrenici. Također traže da istragom bude obuhvaćena i bivša tužiteljica Carla del Ponte, koju smatraju odgovornom za uništavanje dokaznih materijala koji su trebali biti vraćeni članovima porodica žrtava i spremljeni u muzej Memorijalnog kompleksa u Potočarima. 

Ugledni sarajevski advokat Sead Hodžić tvrdi da zahtjev srebreničkih udruženja nije bez osnova jer se dokazni materijali kao sastavni dio predmeta u konkretnom krivičnom postupku ne smiju uništavati. "Ako se radi o uništavanju dokumentacije koja ima dokaznu vrijednost, onda takvo postupanje sa dokumentacijom načelno može imati karakter određenog krivičnog djela, čak i međunarodnog krivičnog djela", kaže Hodžić. 

Nije isključena mogućnost postupka protiv Carle del Ponte 

Kako Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije nije nadležan za krivična djela počinjena u Hagu, pokretanje krivičnog postupka moguće je inicirati pred odgovarajućim holandskim sudom, kaže Hodžić. "Nije isključena mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Carle del Ponte, niti je isključena mogućnost da nadležni tužitelj pokrene istragu i u zavisnosti od rezultata istrage odluči da li podići optužnicu ili ne", ističe Hodžić.

Članice srebreničkih udruženja također prigovaraju Carli del Ponte da je u više navrata neosnovano podizala optužnice protiv nekih oficira bivše Armije BiH. Pravnica Vasvija Vidović, koja je pred Haškim sudom zastupala nekoliko oficira Armije BiH, u komentaru za Deustche Welle kaže kako je tužiteljica del Ponte nastojala da teret krivnje za ratne zločine vještački ravnomjerno rasporedi na sve nacionalne grupe s područja bivše Jugoslavije. 

Katastrofalan učinak bivše glavne haške tužiteljice 

"Gospođa del Ponte je optužila Sefera Halilovića, Limaja, Haradinaja, Nasera Orića, ministra unutrašnjih poslova Makedonije Boškovskog, a ishod tih presuda je po gospođu del Ponte katastrofalan. Sefer Halilović - oslobađajuća presuda, Limaj - oslobađajuća presuda, Haradinaj - oslobađajuća presuda, Naser Orić - oslobađajuća presuda", kaže Vasvija Vidović.

Posljedice takvog rada Haškog tužiteljstva su katastrofalne, kaže Vasvija Vidović pojašnjavajući kako su uzalud potrošena ogromna finansijska sredstva, dok brojni zločini, posebno oni iz 1992. godine na području istočne Bosne nisu niti će biti procesuirani pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

 (www.dw-world.de)