Promo banner

A+ A A-

Animirana serija South Park po treći put ponižava Muhammeda, a.s.

U 200-toj epizodi kontroverzne američke animirane serije South Park emitiranoj u srijedu 14. aprila 2010. godine na američkom TV kanalu Comedy Central Muhammed, a.s. je prikazan prerušen u medvjeda

Piše: Samir Dedić

 

Islamofobija - ima li kraja?

Pita se čovjek ima li tome kraja. Ali, nema! U 200-toj epizodi kontroverzne američke animirane serije South Park emitiranoj u srijedu 14. aprila 2010. godine na američkom TV kanalu Comedy Central Muhammed, a.s. je prikazan prerušen u medvjeda. Time se navodno htjelo udovoljiti islamskoj zabrani prikazivanja njegova lika. Jako duhovit izgovor, nema šta! Hvala i Švicarcima zbog zabrane gradnje munara, jer čudo se i oni ne sjetiše da kažu kako je i to u korist muslimana.

 

SouthPark3

 

Iako su do sada kreatori South Parka već dvaput na veoma podrugljiv način tretirali poslanika Muhammeda, a.s., (juli 2001. i april 2006.) ovaj put su zaista pretjerali. Autori su to ovaj put ciljano pripremali za 200-tu jubilarnu emisiju te su je gotovo u cjelosti posvetili poigravanju sa osjećajima muslimana na temu nedodirljivosti i neprikazivanja lika Muhammeda, a.s. Tema se i razvija u tome smislu. Naime, skupina slavnih osoba, koje je South Park najviše ismijavao u proteklih 13 sezona tokom kojih je emitovan u toj se jubilarnoj epizodi nadmeće sa skupinom crvenokose djece oko dobivanja Muhameda, a.s., zbog njegove nedodirljivosti i moći da se zaštiti od ismijavanja.

SouthPark2

Nakon emitovanja 200-te epizode, u kojoj je jedan od glavnih likova bio poslanik Muhammed, a.s., autori Matt Stone i Trey Parker su dobili prijetnje da će završiti kao Theo van Gogh, nizozemski režiser koji je ubijen na ulici Amsterdama 2004. godine zbog njegovog islamofobičnog filma o muslimanskim ženama.

 

Izgleda da su urednici Comedy Central koja prikazuje South Park samo iz bojazni za vlastitu egzistenciju, a nikako iz promjene stava u narednoj 201. epizodi koja je nastavak prethodne, odlučili dio koji se ponovo odnosio na poslanika Muhammeda, a.s., tonski i slikovno cenzurisati. Pojava, glas i ime Muhammeda, a.s., prekriveni su natpisom "CENZURISANO" i zvučnim efektom "beeep". Bez obzira na to, autori u svome stilu najavljuju: „Mi se vraćamo sljedeće nedjelje sa potpuno novom emisijom o nečemu potpuno drugačijem, pa ćemo vidjeti šta će se desiti."

 

SouthPark1

Tražeći civilizacijski odgovor na ovo anticivilizacijsko terorisanje muslimana naumpada nam profesor Majkl Hart (Michael H. Hart) doktor astrofizike sa Prinstona, koji u svojoj knjizi „100 najutjecajnijih osoba u povijesti" stavlja poslanika Muhammeda, a.s., na prvo mjesto najutjecajnihjih ljudi u povijesti čovječanstva. Profesor Hart je, nesumnjivo, časni izuzetak!