A+ A A-

Profesori i učenici Gazijine medrese posjetili Medresu u Podgorici

medresa-podgoricaProfesori i učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva boravili su u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori. U subotu, 24. 04. 2010. godine, oni su posjetili Bar i sastali se sa glavnim imamom Mujdin ef. Milaimijem, koji ih je upoznao sa radom Odbora islamske zajednice Bar i njihovim aktivnostima, a ujedno im pokazao neke znamenitosti u Starom Baru. Istog dana u predvečernjim satima musafiri su došli u Medresu, tu su ih dočekali direktor Medrese u Podgorici Behljulj Kanaćević, zamjenik direktora Rahman Kačar, sekretar Mešihata IZCG-e Bajro Agović i odgajatelji Sadmir Hadžijić i Džemal Dacić.

Nakon što je direktor Medrese izrazio dobrodošlicu musafirima, riječ je uzeo njegov zamjenik Kačar i ukratko goste informisao o radu Medrese. Ispred profesora Gazine medrese obratio se mr. Dževad Pleh, koji je predstavio sve članove ove delegacije koju su sačinjavali profesori i odgajetelji muške i ženske medrese iz Sarajeva, a među njima je bila i jedna predstavnica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zehra Alispahić.

Profesor Pleh je izrazio veliku zahvalnost za ukazano gostoprimstvo, te naglasio da je sretan što je on bio sebep da se ova posjeta ostvari. On je prije dva mjeseca službeno boravio u podgoričkoj Medresi i tad je dogovorena ova posjeta. Musafiri su u društvu svojih domaćina obišli cijeli kompleks Medrese i sa oduševljenjem komentarisali svaki njegov dio. Učenici su iskoristili i sportsku salu i odiglali nekoliko utakmica fudbala i košarke.

Narednog dana musafiri su u pratnji odgajetelja naše medrese prošetali Podgoricom a zatim nastavili put prema sjeveru Crne Gore, tačnije gradovima Plavu i Gusinju.

Sretni smo i zadovoljni što smo bili u prilici da ugostimo našu braću i sestre iz Gazi Husrev-begove medrese koja je majka svih medresa na Balkanu a i šire, te se nadamo da će naši profesori i učenici uskoro posjetiti Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

(www.monteislam.com)