Promo banner

A+ A A-

Visoki predstavnik posjetio Fakultet islamskih nauka

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko je danas (26.04.2010. godine) posjetio Fakultet islamskih nauka.

Inzko-Fin-2010-3U okviru svoje posjete g. Izko se predavanjem „Uloga vjerskih zajednica u bosanskohercegovačkom društvu" obratio studentima Fakulteta islamskih nauka. Tom  prilikom istakao je važnost izgradnje kvalitetnog suživota među stanovnicima naše zemlje kroz međusobnu ljubav bez obzira na veliki broj međusobnih različitosti posebice kada je religija u pitanju. Također je naglasio da se danas o religijama nepotpuno govori i na razne načine im se pripisuje ono što im uopće ne pripada i što je sa temeljima njihovog učenja uopće nespojivo istaknuvši tom prilikom islam kao religiju koja u tome prednjači ali i katoličanstvo koje je također često predmet zloupotrebe.

„Ovakvo korištenje osnovnih postulata vjere u javnom i političkom iskustvu nije korisno. Ali to nije sve. Nepotpuno javno prikazivanje vjerskih uvjerenja koje se često doživljava kao nešto što znači istinska vjera redovno zamagljuje uvid u pravu inspiraciju koju istinska vjera može unijeti u javni život," rekao je između ostalog u svom izlaganji Visoki predstavnik.

Osvrnuvši se na aktuelna politička zbivanja na čijoj sceni su predizborne kampanje domaćih političara, Izko je naglasio da je na sceni ponovno etnički šovinizam kojemu se treba odlučno suprostaviti kroz međusobnu ljubav i poštovanje drugih.

Inzko-Fin-2010-1

Nakon predavanja Visoki predstavnik je odgovarao na pitanja studenata, a nakon toga je održao sastanak sa dekanom prof. dr Ismetom Bušatlićem i članovima Naučno nastavnog vijeća FIN-a.