A+ A A-

Okrugli sto: Bošnjačko razumijevanje islama u XX stoljeću

FIN1Udruženje ilmijje Islamske zajednice u BiH u suradnji s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu organizira okrugli sto o temi „Bošnjačko razumijevanje islama u XX stoljeću". Okrugli sto se održava na Fakultetu islamskih nauka, 26. aprila 2010. godine.  

Povod i polazišni referentni tematski okvir za ovaj okrugli sto predstavlja, knjiga koja je 2009. godine izašla u izdanju Udruženja ilmijje, pod naslovom „KA OBNOVI ISLAMSKE MISLI - bošnjačko razumijevanje islama u 20. stoljeću". Knjiga sadrži 45 tekstova različitih muslimanskih mislilaca, alima, teologa, znanstvenika i autora koji u značajnoj mjeri pokazuju najvažnije tematske, misaone metodičke i epistemološke preokupacije i pozicije unutar kojih se zbivalo konstituiranje naše moderne islamske samosvijesti.  

Polazeći od spomenute knjige, na ovom okruglom stolu razmatrat će se društveni izazovi s kojima se sučeljavalo bošnjačko razumijevanje islama u 20. stoljeću, povijesna ograničenja i dosezi, odnos klasičnog i modernog, univerzalnog i partikularnog, duhovnog i svjetovnog, vitalnost, obnavljanje, prilagođavanje, kretanje, kao i druge značajne karakteristike i odrednice bošnjačkog razumijevanja islama u 20. stoljeću čije kritičko osvjetljavanje predstavlja važnu pretpostavku za naš današnji vjerodostojni odnos prema našoj islamskoj tradiciji, sadašnjosti i budućnosti. 

Uvodničari na okruglom stolu su profesori islamskih fakulteta kao i drugi istaknuti intelektualci koji su pratili i kritički sagledavali tokove islamske misli kod Bošnjaka u ovom periodu. 

Učesnici - predavači:

dr. Dževad Hodžić - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

dr. Enes Karić - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

dr. Fikret Karčić - Pravni fakultet u Sarajevu

dr. Samir Beglerović - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

dr. Fuad Sedić - Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

dr. Harun Hadžić - Pravni fakultet u Novom Pazaru

mr. Behija Durmišević - GHM u Sarajevu

g. Mustafa Spahić - GHM u Sarajevu

g. Nusret Čančar - MIP Bosne i Hercegovine 

Moderator: mr Zehra Alispahić