A+ A A-

Švicarski list na sudu zbog negiranja genocida u Srebrenici

srebrenica_tabutiProtiv lista „La Nation" iz Švicarske podignuta je sudska tužba zbog negiranja genocida nad Bošnjacima . Neue Zuercher Zeitung piše kako je suočavanje sa istinom o proteklom ratu u BiH i bivšoj Jugoslaviji neophodno. 

„Ratovi počinju širenjem propagande i završavaju na taj način. U slučaju lista La Nation, iza kojeg stoji desnokonzervativna Ligue Vaudois, riječ je o propagandističkom odnosu prema konfliktu do kojeg je došlo kroz proces raspada Jugoslavije. Pri tome je očiti cilj bio zaustaviti „medijsko linčovanje Srba." Nije jasno šta je autore motiviralo za pokretanje te kampanje. Analizirajući izvore koje su koristili pada u oči da su se djelomično oslanjali na pisane uradke bliske Miloševićevom režimu ili da su funkcionirali po principu: neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj. Konkretno: Ako su Vašington i Brisel protiv nekoga, onda mi moramo biti za njega," piše NZZ u svojoj analizi.   

Nije je svejedno šta Švicarci misle 

„Ovaj list je svojim predstavljanjem rata u Bosni i na Kosovu povrijedio žrtve i njihove najbliže na grub i nedopušten način. Stoga je ispravno što su dvije organizacija za zaštitu ljudskih prava reagirale na ovaj slučaj. No, ostaje sljedeće pitanje: Zašto jedne marginalne švicarske novine moraju položiti račun pred Sudom o tome na koji način su ocijenile krvavi raspad Jugoslavije," pita se Neue Zuercher Zeitung i zaključuje: 

„Prvo, zbog toga što je Međunarodni sud pravde u Hagu masakr u Srebrenici klasificirao kao genocid. Dakle, predstavljati Srebrenicu kao pseudomasakr podliježe pravnom gonjenju; i to s pravom, kao što znamo svi koji smo se ozbiljno bavili ovom tužnom temom.   

Drugo, ne smije biti svejedno kako se događaji u posljednjem ratu na Balkanu javno vrednuju i interpretiraju u Švicarskoj. Tokom prethodnih godina uspostavljeni su brojni osobni kontakti  sa stanovnicima nekadašnje Titove države i oni su doveli do širenja mitova o balkanskom ratu i njegovim žrtvama. Tako je moguće da jedan srpski domar u krugu dobronamjernih švicarskih slušatelja kaže kako su hrvatske ustaše u koncentracionom logoru u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata ubile više od milion Srba. On to, kako kaže, zna jer je njegov djed bio jedna od žrtava. Osim toga on smatra kako se to mora znati da bi se mogao razumjeti posljednji rat. 

Treba li se jedan Švicarac, koji je sit rata, suprotstaviti simpatičnom domaru i reći kako je on, kada je riječ o broju žrtava, nasjeo na propagandu. To se u konačnici ne dešava i razgovor se završava tako da su u posljednjem ratu svi, dakle Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati, činili zlo, a krivica u cjelosti leži na političarima. Bilans je jasan: svi su krivi. 

Krivica je uvijek individualna 

Upravo u tom smislu trenutno se, nažalost, na Balkanu događaju sukobi oko interpretacije zajedničke prošlosti. Bila je potrebna prijetnja priključenju EU kako bi se srbijanski Parlament nedavno uspio izboriti za donošenje Deklaracije kojom se sa pola srca izvinjava zbog dešavanja u Srebrenici. A prošlosedmično izvinjenje hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu, zbog uloge njegove zemlje u ratu u BiH, dovelo je do negodovanja nacionalista u Zagrebu.

Kako bi se pokrenuli posljednji ratovi centralnu ulogu su imali mitovi, poputu ovog: Bošnjaci su htjeli stvoriti muslimansku svetu državu, a mi bosanski Srbi smo se morali braniti. Zahvaljujući Haškom Tribunalu priloženo je dovoljno dokumenata koji detaljno rekonstruiraju tok rata. Ne postoji jedan narod kao krivac. Krivica je uvijek individualna i već do sada je utvrđena tokom više suđenja na regionalnim nivoima što je za istinsko prevladavanje prošlosti neophodno," piše Neuer Zuercher Zeitung.

(www.dw-world.de)