A+ A A-

Duhovna i kulturna raskoš Bošnjaka zatrpana zaboravom i samodestrukcijom

Knjiga „Vjetrometina i cvjetovi trske" svojevrsni zaključak ukupnog naučnog rada dr. Muhameda Hukovića, koja govori o političko društvenim kretanjima, zabludama i lijekovima ukupnog bošnjačkog bića u prošlom i s početka ovog stoljeća, sinoć je predstavljena u Mostaru u okviru manifestacije Dani Mevluda i zikra Blagaj 2010. Knjigu su promovirali muftija mostarski h Seid ef. Smajkić, mr. Salih ef. Čolaković, prof.dr. Ismet Dizdarević i prof. dr. Nusret Isanović.

 Hukovic

„Hukovićeva knjiga je knjiga eseja, zapažanja, kritike koja daje odgovore mlađim generacijama na koji način trebaju zaštiti naš bošnjački identitet.", ocijenio je mostarski muftija Smajkić. Muftija se posebno osvrnuo  na bošnjačko samo-omalovažavanje i zaborav, pozivajući intelektualce, jer nemaju razloga, da ne skrivaju vlastiti identitet i saznanja o njemu, potkrjepljujući to činjenicom kako danas ne znamo za mezar Muhameda Hadžijamakovića  a donedavno i mostarskog muftije Karabega ali znamo i slavimo Gavrila Principa formirajući čak i muzejske postavke tom sarajevskom atentatu.

„Rijetka su danas djela koja nas susreću sa nama samima i sa fundamentalnim vrijednostima našeg bića, a ovo djelo je jedno od njih.", predstavljajući Cvjetove trske Muhameda Hukovića zaključio je dr. Nusret Isanović. Isanović je kazao kako Hukovićeva knjiga Bošnjake suočava sa kulturnim, posebno književnim i jezičkim vrijednostima ali i knjiga koja ih vraća ih njihovim korijenima.

„Bošnjaci nemaju vlastitu sliku o sebi u svojim očima, oni zapravo sebe gledaju očima drugih, padajući pod utjecaj svojih negatora. Bošnjaci  počinju da se ponašaju onako kako od njih traže njihovi neprijatelji.", zaključio je Isanović. Isanović je posebno naglasio dimenziju Hukovićeve knjige koja obiluje putokazima nade na najrealniji mogući način. Ustvrdio je kako Bošnjaci ne treba da čekaju spas poklonjenu milost ni od koga drugog već da tu pomoć potraže u sebi samima.

„Ova i njoj slične knjige intelektualaca poput Hukovića najbolji su odgovor na različite naučne studije i nastojanja ekstremnih slojeva drugih nacija i vjera da ospore osjećanje Bošnjaka da „dokažu" kako to oni tvrde „duhovno siromaštvo" i „kulturni primitivizam" običaja i stilova življenja Bošnjaka.", preporučujući mostarskoj publici Hukovićevu knjigu kazao je prof.dr. Ismet Dizdarević. Promociji, na žalost mostarske publike, zbog godina, dalekog puta, malo i zbog bolesti nije prisustvovao autor, devedesetogodišnji, prof.dr. Muhamed Huković.

Hasan Eminović