A+ A A-

Veče Ilahija i kasida u Blagaju

Koncert ilahija i kasida, drugi program ovogodišnje manifestacije Dani mevluda i zikra, u organizaciji B Z K Preporod Gradskog društva Mostar održan je sinoć u Domu kulture u Blagaju.  Nestabilne vremenske prilike u našoj zemlji uvjetovale su da organizator koncert umjesto ispred blagajske tekije održi u zatvorenoj dvorani. Na koncertu su nastupili horovi „El Kamer" Medžlisa Islamske zajednice Mostar pod rukovodstvom Zejda Šote, hor „Mostarske kiše" pod umjetničkim rukovodstvom Latifa Močevića, hor Omladinskog kruga iz Blagaja i hor učenika Osnovne škole Bijelo Polje.

vece-ilahija-i-kasida

Šezdeset učesnika interpretacijom najpopularnijih ilahija i kasida, osim što su oduševili mnogobrojnu publiku, učešćem na koncertu imali su priliku provjeriti vlastite umjetničke kapacitete i mogućnosti, ali još jednom potvrditi opredijeljenost islamskom kulturnom krugu. „Živimo u vremenu brojnih negativnosti u kojem su istinske vrijednosti zatrpane. Tako je to i u muzici. Stoga sve što je lijepo i pozitivno u muzici treba pozdraviti i podržati", o ličnim motivima učešća na ovom koncertu kaže Latif Močević, student treće godine Muzičke akademije odsjek solo pjevanja.  

vece-ilahija-i-kasida2

U repertoaru odabranih ilahija i kasida Zejd Šoto, režiser sinoćnjeg koncerta opredijelio se za muzičke izraze koji su dojmljivi svim uzrastima muslimana: od klasične bosanske ilahije, preko izvorne turske, ali i ilahija na engleskom jeziku. Osim sinošnjeg koncerta ilahija i kasida upriličenog u Blagaju Bošnjačka zajednica kulture Preporod, u sklopu manifestacije Dani Mevluda i zikra, organizirat će koncert i u Ljubuškom 26.4.2010.g. (ponedjeljak) ispred džamije na Žabljaku.

Hasan Eminović