A+ A A-

Edukativno druženje imama i službenika medžlisa u Bihaću

Glavni imami, blagajnici, knjigovođe te predsjednici izvršnih odbora  medžlisa Bihaćkog muftijstva sastali su se u Bihaću kako bi saznali novosti iz administrativno-pravne i financijske oblasti, te pitanja zekata i odnosa s javnošću. Uvodničar je bio muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji je u svojstvu domaćina naglasio prednosti ovakvih druženja.

predavaci

Na ovom edukativnom druženju održanom u ponedjeljak, 19. 04. 2010. godine u prostorijama Bihaćkog muftijstva, rukovodilac Pravne službe Rijaseta Mensur ef. Karadža pojasnio je načela i principe poslovanja kako medžlisa pojedinačno, tako i u okviru muftijstva i Rijaseta. Jedna od novina je da je u pripremi Pravilnik o članarini koji bi se primjenjivao na nivou Rijaseta.

O ažuriranju financijskih podataka, te pravilnom knjiženju govorio je rukovodilac Financijske službe i računovodstva Rijaseta Rasim ef. Kadrić, koji se osvrnuo na pravilno knjiženje i godišnji obračun, te šta sve podliježe plaćanju hardžimuhasebe.

Ekrem ef. Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta iznio je pojedinosti o zakonskoj regulativi koja štiti prava vjerskih zajednica, te imama, službenika i vjerskih predstavnika, zatim o reagiranju na uvrede u medijima i nedavno usvojenom Protokolu o odnosima s medijima.

seminar-atmosfera

O zekatu i sedakatu-l-fitru, te pravilniku o istom govorio je rukovodilac Ureda za zekat Elnur ef. Salihović. Nakon nekih 40 godina institucionalnog prikupljanja ovih sredstava, prema riječima ef. Salihovića, bilo je neophodno donijeti poseban pravilnik radi preciznog definiranja svih učesnika i njihovih obaveza u ovom procesu koji je i donesen 2009. godine.

Na kraju svi prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja, razmijene iskustva iz svih oblasti koje su se ovaj put našle u diskusijama.

 Mesud Hrustić