A+ A A-

Muftija dr. Nežad Grabus sa saradnicima na akciji čišćenja

Ljubljana, 17. april 2010., (MINAS) - U subotu, 17. aprila 2010. godine, u sklopu akcije »Očistimo Sloveniju u jednom danu«, koju je organiziralo Društvo ekologa bez granica, muftija dr. Nedžad Grabus zajedno sa sekretarom Nevzetom Porićem, predsjednikom IO Ljubljana h. Midhatom Alagićem, potpredsjednikom IO Ljubljana h. Zilhadom Kudićem i dugima, uključio se u zajedničku akciju u Podutiku u Ljubljani. Tim povodom muftija Grabus susreo se sa ministrom za okoliš Republike Slovenije prof. dr. Rokom Žarnićem, ministrom za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj dr. Henrikom Gejrkešem, predsjednikom parlamentarne stranke DESUS g. Karlom Erjavcem i ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. 

P1030955

Islamska zajednica u Republici Sloveniji podržala je akciju »Očistimo Sloveniju u jednom danu« i aktivno se uključila u njenu realizaciju. Tako su imami na džuma-namazu u petak, 16. aprila 2010. godine, detaljnije govorili o ovoj akciji i pozvali ljude, da se uključe u akciju čišćenja Slovenije. Zato su se tim povodom okupile mnogobrojne džematlije u svim gradovima gdje je registrirana Islamska zajednica i to: u Ljubljani, Jesenicama, Tržiču, Kranju, Škofja Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kopru, Kočevju, Novom mestu, Trbovlju, Velenju, Celju i Mariboru i kupili smeće u blizini objekata Islamske zajednice. Kasnije se je grupa džematlija okupila na lokaciji za izgradnju džamije u Ljubljani gdje su također sakupljali otpad i smeće. 

P1030958

Projekat »Očistimo Sloveniju u jednom danu« nastao je kao civilna inicijativa. U periodu od četiri mjeseca, podršku projektu iskazalo je više od 30.000 pojedinaca, obrazovnih institucija, organizacija za okoliš, vladinih i nevladinih institucija i poduzeća. U ključne partnere ubrajamo časne pokrovitelje projekta, predsjednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, predsjednika Parlamenta dr. Pavla Gantara i predsjednika Vlade Boruta Pahora. Projektu se je pridružila većina slovenskih krovnih organizacija, nevladinih organizacija, općine i komunalna poduzeća. Očekuje se da će se u jednom danu sakupiti pola miliona tona smeća u cijeloj Sloveniji.