Promo banner

A+ A A-

Na ahiret preselio general Armije RBiH Rasim Delić

Rasim_DelicRasim Delić general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH umro je jutros u 6.30 sati u svom stanu u Sarajevu.

Prema informacijama koje je za Radio Q potvrdio dr. Senad Karavdić posljednjih dana Delić je bio na ljekarskim pregledima.

Rasim Delić (rođen 4. februara 1949) je bio general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.

Vojnu akademiju je počeo 1967 a završio 1971., a 1989. dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresije komadant Armije RBiH. Poslje agresije na BiH Delić je bio komadant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. U penziju je otišao u septembru 2000.

Osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za "okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.

(www.sarajevo-x.com)