A+ A A-

Podlugovi kod Ilijaša: Svakog 11. u mjesecu prigodan program

Jedanaesti je april. Žurim da stignem na podne namaz. Ezan se završava. Ulazim u mesdžid u Podlugovima. Stalaže za obuću ispunjene do posljednjeg mjesta. Safovi puni, ali ima mjesta i za mene.

Nakon namaza uslijedio je prigodni program. I ovaj trideset i deveti put zaredom (kao i svakog 11.-og u mjesecu) veliki broj džematlija okupio se s ciljem da se zajedničkim učenjem tevhida sjete svojih najmilijih. Međutim, ovaj put je bilo malo drugačije. Primjetih kako se oko imama okupio veliki broj djece. Sjeli su u halku. Svi su u rukama imali Kur'ane. Ja-sin, začuh se dječiji glasić. Osjetih radost u srcu. Pa to je djevojčica koja ima samo osam godina. I, tako mikrofon je išao od jedne do druge malene ručice. A onda dva dječaka svojim milozvučnim glasom proučiše ilahiju. Ponovo je jedna grupa djece učila kratke sure iz Kur'ana. A do kraja programa najmlađi su kazivali stihove o Srebrenici. Oči večine prisutnih ispuniše se suzama. Majke pomisliše na sinove, supruge na muževe, djeca na svoje roditelje. Oni više nisu među živima. Sjećanja ne mogu i ne smiju nestati. Ako budemo zaboravili sve ono što se desilo u Srebrenici može se ponovo desiti. Možda ne nama, ali nekim drugim generacijama sigurno da. Mi znamo kakve je posljedice rat ostavio na nas. Ne dozvolimo da još neko osjeti bol koji mi još uvijek osjećamo.

Podlugovi

Program je završen  obraćanjem imama Asmir ef. Salihovića. Djeca koja su učestvovala na programu su iz dvije grupe, prva je završila sufaru (njih dvadeset i petero) i počela s učenjem Kur'ana, a druga grupa je završila svoju prvu hatmu (dvadeset i jedno). Džemat je ponosan na ove „male ljude"  koje mi zovemo djeca jer su poslali jasnu poruku ovog okupljanja, oni mogu razumjeti bol drugih i unijeti bar malo radosti u njihove živote. Iako je bilo suza, ovaj jedanaesti će se sigurno pamtiti po lijepom. Mladi su ti koji sigurno mogu promijeniti ono što se nije promijenilo prije petnaest godina samo ih trebamo usmjeriti na pravi put. Koliko su roditelji iz našeg džemata uspješni u tome potvrđuje i ovaj prilog.

Sanela Mehmedović