A+ A A-

Članice "Sumejje" iz Bosanske Gradiške posjetile Tuzlu

U nedjelju, 11.04.2010. godine u organizaciji članica Udruženja Sumejja iz Bosanske Gradiške, a u saradnji sa Medžlisom IZ-e Bosanska Gradiška, grupa majki i sestara posjetile su Tuzlu i prisustvovale obilježavanju jubilara desetogodišnjice postojanja tj. izlaženja Magazina za ženu i porodicu ''Bosanska Sumejja''.  Pedesetak članica Udruženja i ostalih prisustvovali su ovoj svečanosti. Jako topao prijem za goste iz Bos. Gradiške, kojeg su pripremile aktivistice Sumejje, a među njima i Razija Tosunbegović, sekretarica u redakciji i Asima Tulumović, članica, ostao je  zapažen i svima u sjećanju. Nakon okupljanja u džamiji Princa Abdullaha u Tuzli organizovano se posjetio grad, kao i sva znamenita mjesta u ovom gradu.

IMG_0939

U 11,30 sati svi prisutni su se okupili na Kapiji te proučili fatihu tuzlanskoj mladosti, koji su izginuli od granate. U 12,00 sati organizovano se pristupilo pridruživanju ženama Srebrenice, solidarno, u njihovoj tradicionalnoj povorci. Ni kiša koja je stalno padala nije omela nekoliko kilometara kolonu majki koje su nosile transparente ispisane ubijene djece i muževa. Itekako je bitno i važno što su ovoj povorci prisustvovale i majke iz Bos. Gradiške. Na čelu kolone bila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja majki enklave Srebrenica, koja se na kraju obratila svim prisutnim. U ovoj koloni majke iz Bos. Gradiške posebno je poselamio i pozdravio Salih Brkić dugogodišnji novinar FTV. Nakon povorke okupljanje je ponovo bilo u džamiji Princa Abdullaha u kojoj je održan prigodni program, kojeg su vodile članice Udruženja Sumejja, kao i hor ilahija i kasida Behram-begove medrese iz Tuzle.

Nakon programa svi prisutni su počašćeni ručkom te razgovorima i novim upoznavanjima. Jako dirljiv trenutak je bio kada su predstavnice Bosanske Gradiške Udruženju Sumejja iz Tuzle uručili skromnu donaciju koju su prikupili svi zajedno. Novčanu donaciju kao i knjigu o historiji Bosanske Gradiške sekretarici Raziji Tosunbegović uručio je Senad Rekić.

IMG_0920

Vidno zadovoljne majke iz Bosanske Gradiške hairli su se vratile svome gradu noseći sa sobom još jedno veliko prijateljstvo i zadovoljstvo što su sudjelovale u raznovrsnim aktivnostima u obilježavanju ovog jubileja. Treba posebno zahvaliti svima koji su se potrudili da se nekoliko stotina majki i sestara udobno smjeste i udobno osjećaju u Tuzli.