Promo banner

A+ A A-

V. Britanija: Vojska koristi džamije kao mete na vježbama

Muslimanske grupe zahtijevaju izvinjenje Britanske armije nakon što je otkriveno da koriste makete džamija kao mete tokom vojnih vježbi.

Predsjedavajući Vijeća za džamije u Bradfordu zatražio je hitno uklanjanje modela koje se koriste tokom vježbi pucanja. Nekoliko replika džamija postavljeno je na poligonima u Bellerbyju, Catterick Garrisonu, North Yorkshireu kako bi se vojnici mogli pripremiti za borbu u Afganistanu.

dzamije-meta-vojnicima

Neki od postavljenih modela džamija imaju jednu, a neki dvije munare i postavljene su kao mete za pucanje sa oko 100 metara udaljenosti, a vidljive su sa glavne ceste.

Muslimanski zvaničnici rekli su da se džamije koriste kao "simbol opasnosti" i pomažu stvaranja negativnih stereotipa o muslimanima.

"Nadamo se hitnoj akciji koja će ukloniti sporne mete i da će shvatiti da su napravili veliku grešku", rekao je Ishtiaq Ahmed.

On je rekao da su informaciju dobili od prolaznika koji su vidjeli mete koje su ih podsjetile na džamije, piše Daily Mail. Ahmed je posjetio streljanu i vidio vojnike koji pucaju u džamije. On smatra da bi svako ko vidi takav prizor mislio o muslimanima na negativan način.

Ahmed je rekao da će obratiti vojsci pismenim putem nadajući se da će uputiti izvinjenje muslimanskoj zajednici.

"Odnosi između muslimana i Britanske armije vrlo su krhki i čini se da je ovaj potez glupost", rekao je Ahmed.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da nije imalo namjeru uvrijediti bilo koga i da su džamije postavljene kako bi dočarali okoliš sa kojim će se vojnici suočiti.

(www.sarajevo-x.com)