Promo banner

A+ A A-

Održana Izvještajna skupština MIZ Visoko

U subotu, 03. 04. 2010. godine, odnosno 18. Rebiu-l-ahir 1431. h.g.  u Bijeloj džamiji u Visokom nakon podne-namaza, održana je redovna Izvještajna skupština Medžlisa Islamske zajednice Visoko.

Delegati iz 27 džemata su imali priliku da  poslušaju ali i raspravljaju o tri tačke dnevnog reda a to su:

- Izvještaj o radu MIZ za 2009. godinu (vjerskoprosvjetni i administrativno-pravni) i Plan rada za 2010. godinu;

- Završni račun MIZ za 2009. godinu. 

U opravdanom odsustvu predsjednika Izvršnog odbora MIZ Visoko Skupštinom je predsjedavao i istu vodio glavni imam MIZ Ibrahim ef. Hadžić. 

Skupstina-MIZ-Visoko

Prema izvještaju IO MIZ-a  opće stanje vjerskog života na području MIZ Visoko  u izvještajnom periodu nije imalo nekih značajnijih oscilacija. Izuzev da je ovaj MIZ u 2009. godinu ušao sa određenim opterećenjima poznatim pod imenom „slučaj Mušinbegović" ali i namjerom da se čim prije riješi pitanje bivše kasarne u Visokom koja je dodijeljena na korištenje MIZ i ista je u prvoj fazi iziskivala mnogo truda i rada do uspješnog izdavanja dijela pod zakup, što je na kraju rezultiralo i određenom dobiti za MIZ.

U pogledu mektepske nastave u izvještaju IO stoji da nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima jer trebalo je mnogo više. Učinjeni su određeni pokušaju ali iz objektivnih razloga nije se uspjelo realizovati planirano, a to je, između ostalog, i opremanje izvjesnog broja učionica za izvođenje mektepske nastave što  ostaje kao jedan od prioritetnih poslova u ovoj godini.  U protekloj godini  nastavljeno je sa organizovanjem mektepske lige u malom fudbalu, ostvareno učešće u mektepskom takmičenju na nivou Medžlisa i Muftiluka, održane hatme ( završni ispiti) u svim džematima uz prilično dobru posjetu polaznika i roditelja, promovisano 50 polaznika kuranskog pisma i kiraeta sa kursa koji vodi hfz. Bukva ef. za odrasle.

U protekloj godinu u četiri osnovne škole u Visokom broj učenika na vjeronauci bio je 3.112 a u dvije srednje škole 1.520 učenika, dok je u istom periodu vjersku pouku u mektebima pohađalo 2.156 od 2.775 upisanih učenika.  

U otvorenoj raspravi o izvještaju bilo je i određenih pitanja o radu MIZ, o saradnji džemata i glavnog imama za koju je istaknuta da bi mogla i trebala biti još intenzivnija sa određenim inicijativama od IO a ne samo čekati da izvjesna rješenja iniciraju džemati. 

Financijski izvještaj i završni račun za 2009. godinu elaborirao je član IO g-din Zukić  kazavši da je pored  planiranog smanjenja došlo i do nepredviđenog smanjenja broja članova IZ sa prošlogodišnjim povećanjem članarine sa 3,00 na 5,00 KM.  Broj članova  u 2008. godini iznosio je  7.350  a u 2009. godini je 5.719 članova IZ koji izmiruju svoje obaveze, što u odnosu na oko 8.000 domaćinstava  na području MIZ Visoko je već broj oko koga bi se trebalo i zabrinuti. U izvještajnom periodu delegati su imali priliku da saznaju da je MIZ Visoko poslovao sa prihodom od 508.217,00 te rashodom u iznosu od 505.369,00 KM, što pored opće krize u društvu i recesije koja je zahvatila i naše okruženje i nije loše  poslovanje MIZ  za 2009. godinu.

Ono što je upečatljivo jeste da IO nije ponudio delegatima skupštine konkretan Plan rada za tekuću godinu pravdajući to uobičajenim aktivnostima koje se svake godine ponavljaju kao što su: završni ispiti u mektebima, ramazanske aktivnosti, organizacija Hadža, razna mektepska takmičenja i sl. Što svakako ne opravdava nepostojanje konkretnog periodičnog plana poslovanja kojim bi delegatima bile prezentovane planirane aktivnosti uz mogućnost korigovanja istih i davanja određenih smjernica u budućem radu kojim bi zasigurno doprinijeli boljem i kvalitetnijem vjerskom životu na području MIZ Visoko. Dok je glavni imam MIZ Visoko  Ibrahim ef Hadžić usmeno pojasnio da u ovoj godini od najznačajnijih aktivnosti su u planu i početak rada novoizgrađene džamije u Šarenim Hanovima, završetak radova na haremu Tabačke  džamije kao i značajni radovi na rekonstrukciji Bijele džamije u Visokom kao i rješavanje pitanja kasarne u Visokom.    

Senad Goralija