Logo

Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije posjetio FIN

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Ekmeledin Ihsanolu (Ekmeleddin Ihsanoglu), ge­neralni  sekretar Organizacije islamske konferencije (OIC), iskoristio je jučerašnju zvaničnu posjetu BiH da dođe i na Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sar­ajevu. Dočekali su ga dekan Ismet Bušatlić, profe­sori i studenti koji su izrazili zahvalnost na svemu što je Ihsanolu uradio za FIN.

ihsanoglu-fin

- Drago mi je što fakultet, institucija s bogatom tr­adicijom, aktivno promivira islamske tradicije. Ta­kođer, drago mi je da je plan koji smo imali u vezi s izgradnjom studentskog doma ispunjen, bar što se tiče dokumentacije. Nadam se da će biti prilike da se on proširi. OIC je bio uz muslimane BiH tokom ra­ta, a sada ćemo pokazati da smo uz vas i u miru - ka­zao je Ihsanolu.

ihsanoglu-fin-1

Dekan Bušatlić zahvalio se u ime kolektiva FIN-a na pomoći koju je Ihsanolu već pružio, kao i na onoj koju je tokom jučerašnje posjete obećao.

- OIC će nastaviti pomagati izgradnju studentskog doma na Vrbanjuši i učestvovati u finansiranju neko­liko jubileja. Jedan je vezan za simpozij na Ajvatovici, koji ćemo u junu organizirati u čast Taiba Okića, Boš­njaka koji je u Turskoj na izvjestan način oživio teološke znanosti, te simpozij o doprinosu islama Evropi, koji ćemo iduće godine organizirati povodom 1.300 godi­na od dolaska islama u Evropu - kazao je Bušatlić.

Nakon posjete FIN-u, generalni sekretar sa sara-dnicima obišao je i Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu. 

Pokolonio repliku Izmičke keramike FIN-u

Ihsanolu je FIN-u poklonio repliku Izmičke keramike kakvom je opremljeno Turbe poslanika Muhammeda, a. s., u Medini.

ihsanoglu-fin-2

Naime, napravljeno je samo nekoliko ovakvih replika, koje se daruju u specijalnim prilikama, a Ihsanolu je želio da jednu ima FIN.

(Dnevni avaz, 06.04.2010. godine)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.