Promo banner

A+ A A-

Ponovni napadi na objekte Islamske zajednice

Protekli vikend obilježili su novi napadi na objekte Islamske zajednice i to tokom obilježavanja velikog katoličkog praznika Uskrsa. Na meti napada ovoga puta su se našle džamije u Prozoru i Mostaru te mezarje u Žepču koje je oskrnavljeno  grafitima kukastog križa i ustaškog „U".

U subotu, 03.04.2010. godine, u večernjim satima razbijen je prozor na džamiji u mjestu Mahala u Prozoru. Incident su prijavili savjesni građani koji su odmah o tom slučaju obavijestili policiju. Vandali još nisu uhvaćeni. Inače, ova džamija je još uvijek u izgradnji i koristi se samo tokom Bajrama te za vrijeme mjeseca Ramazana.

dzamija-mahala-prozor

Razbijeni prozor na Mahalskoj džamiji

dzamija_dervis-pa-mostarU nedjelju, 04.05.2010. godine, također u večernjim satima na meti napada se našla Derviš-pašina džamija u Zapadnom dijelu Mostara. O ovom napadu su se oglasili i iz Medžlisa IZ Mostar:

- Sudeći po načinu nanošenja štete džamiji, najlogičniji je za­ključak da su počinioci djeca ili adolescenti. Pozivamo policiju da pojača nadzor nad svim vjerskim objektima u gradu kako se ovakav i slični incidenti ne bi koristili u predizbornoj kampanji koja je već uveliko počela - naveli su iz Medžlisa.

Ovo je 18. napad na ovu džamiju u proteklih nekoliko godina. Dosad je ova džamija obijana šest puta i opljačkani su dobrovoljni prilozi džematlija, četiri puta je polomljena skupocjena džamijska ograda a tri puta je polupana rasvjeta. 

Istog dana u večernjim satima oskrnavljeno je i mezarje u gradskom naselju Trzna u Žepču gdje su vandali crnim grafitima na nišanima u ovom mezaristanu iscrtali kukaste križene i ustaški znak „U". Najviši predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Žepče i Općine Žepče tokom obilaska oskrnavljenog mezarja nisu krili razočarenje zbog čina koji se desio baš u vrijeme proslave najvećih kršćanskih praznika. Počinioci ovog sramnog djela su uhapšeni i određen im je pritvor od 24 sata. Dva dana ranije, 02.04.2010. godine, vandali su također u polomili nekoliko nišana u ovom mezaristanu.

Mezarje-zepce-2010

Oskrnavljeno mezarje u Žepču