Promo banner

A+ A A-

Nakon tri godine Izrael dozvolio isporuku cipela u pojas Gaze

Obuca-PalestinaIzrael je danas dozvolio da cipele i odjeća budu isporučeni Palestincima u pojasu Gaze, prvi put otkako je prije skoro tri godine uveo blokadu te teritorije koju kontrolira Hamas.

Palestinski zvaničnici su rekli da je roba stigla preko graničnog prijelaza Kerem Šalom i da se ukupno očekuje 10 kamiona tokom dana, javio je Reuters.

Trgovci u Gazi su, međutim, upozorili da to neće biti dovoljno da popune zalihe, zahtijevajući da Izrael oslobodi robu koju drži u svojim lukama. Izraelska vlada je pod međunarodnim pritiskom da olakša blokadu teritorije na kojoj živi 1,5 miliona Palestinaca. Ujedinjene nacije upozoravaju da su zbog blokade svi oni kažnjeni.

Izrael zabranjuje da u pojas Gaze budu isporučeni cement i čelik kako radikalna palestinska organizacija Hamas ne bi upotrijebila taj građevinski materijal u vojne svrhe. Hamasovci u svojoj povelji pozivaju na uništenje jevrejske države.

Izraelske snage sigurnosti su krajem 2008. vodile tronedjeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa. U tom sukobu je poginulo je oko 1.400 Palestinaca, uglavnom civila, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava, i 13 Izraelaca, uključujući 10 vojnika.

Jevrejska država sada ne dozvoljava da u pojas Gaze uđu ni dječije bojice i knjige iako je očito da se ne mogu iskoristiti u vojne svrhe. Pojas Gaze uglavnom dobija robu za potrošnju kroz tunele prokopane ispod granice sa susjednim Egiptom i time rukovode krijumčari koji to skupo naplaćuju.
Egipat sada gradi podzemni zid kako bi spriječio šverc kroz tunele, koje je izraelska vojska često bombardovala od završetka ofanzive.

Danas su izraelski helikopteri otvorili vatru na dva naoružana Palestinca kraj prijelaza Kisufim na granici s pojasom Gaze, ali povreda nije bilo. Palestinska novinska agencija Palestina danas izvijestila je da je izraelska vojska otvorila i artiljerijsku vatru na centralni dio pojasa Gaze.
To se dogodilo dan pošto je šef političkog krila Hamasa Halid Mašal rekao da su sve opcije protiv Izraela otvorene, uključujući i rat.

"Učinit ćemo sve da povratimo prava koja su nam ukradena, uključujući i sukob s neprijateljem", rekao je Mašal na sastanku sa članovima drugih palestinskih organizacija u Damasku, gdje živi u izgnanstvu.

(FENA)