A+ A A-

Novi Pazar: Seminar za odgajatelje medresa

Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizovala je danas  seminar za odgajatelje u medresama na području Rijaseta. Domaćin ovogodišnjeg seminara je bila Medresa „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru. U Velikoj sali Mešihata, gdje je seminar održan, prisustvovalo je 48 odgajatelja. 

Seminar-NP-2010-1

Seminar

Seminar je otpočeo učenjem ašereta koje je proučio Haris ef. Hadžić, odgajatelj u Medresi „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru.
Seminar je otvorio domaćin, direktor novopazarske Medrese mr. Mustafa ef. Fetić, koji je poselamio prisutne i poželio im da se ugodno osjećaju.
Uvodnim izlaganjem obratio se rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud ef. Dudić. Rektor je također poželio gostima da se ugodno osjećaju u Sandžaku.
Seminar se sastojao iz dva predavanja, ankete i diskusije.

Seminar-NP-2010

Prvo predavanje održao je organizator seminara, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice mr. Muharem ef. Omerdić. Tema njegovog izlaganja bila je „Uloga odgajatelja u vaspitno-obrazovnom procesu medresa".
Drugo predavanje održao je zamjenik direktora „Behram-begove" medrese u Tuzli, dr. Sead ef. Seljubac. Govoreći na temu „Domski odgoj u medresi" dr. Seljubac je govorio o ciljevima, programima i metodama koje se trebaju korisititi kako bi se izgradila cjelovita ličnost učenika.
„...islamsko ponašanje kao stil življenja koje bi bilo izraz cjelokupne ličnosti učenika, a zasnivano na Allahovoj Knjizi, praksi Muhammeda, a. s. i zahtjevima vremena u kojem učenik živi; spremnost na izvršavanje svih vjerskih propisa u medresi ali i van nje; ponos svojom vjerom,  kulturom i običajima;  te isključivanje kompleksa niže vrijednosti..." - izdvojio je predavač na početku predavanja.

Nakon ova dva izvanredna predavanja, izvršeno je anketiranje učesnika seminara nakon čega je uslijedila diskusija.
Na kraju seminara donijeti su zaključci.

Obilazak

Nakon održanog seminara koji je trajao od 10,00 do 13,30 časova te pauze za ručak, domaćini su gostima upriličili obilazak obrazovnih ustanova koje djeluju u okviru Mešihata. Počeli su od obilaska Internacionalnog univerziteta, univerzitetskih prostorija, učionica, kancelarija, sala za sastanke i manifestacije, kao i Televizije Universa, Refref radija i novootvorenog Carier centra.

Seminar-NP-2010-2

Zatim su obišli Fakultet za islamske studije u centru Novog Pazara, te Mektepsku ustanovu „Rewda" na Paricama. Goste su primili dekan Fakulteta dr. hfz. Almir ef. Pramenković i direktor vrtića Mersad Curić.
Nakon obilaska gosti su puni lijepih utisaka uputili se svojim domovima.

(www.islamskazajednica.org)