Promo banner

A+ A A-

Zajedničko saopćenje predstavnika vjerskih zajednica u Maglaju

Maglaj, 01. Aprila, 2010. god.

 

Danas je Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj Izudin ef. M. Kruško u svom Uredu primio maglajskog župnika vlč. Jakova Filipovića i maglajskog paroha protojereja Dalibora Đekića, povodom aktuelne situacije na području Općine Maglaj.

Nakon toga predstavnici vjerskih zajednica, koje rade i djeluju na području općine Maglaj, glavni imam Izudin ef. M. Kruško, vlč. Jakov Filipović i protojerej Dalibor Đekić, prisustvovali su prijemu i radnom sastanku s načelnikom općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem na kojem su razgovarali o aktuelnoj situaciji na području općine, pitanju povrata oduzete imovine vjerskih zajednica, finansiranja vjerskih zajednica iz Budžeta te rješavanje pitanja gradskog groblja.

Maglaj-Saopcenje

Sa zajedničkog susreta i prijema vjerski predstavnici izdali su zajedničko saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Kao predstavnici vjerskih zajednica u Maglaju osuđujemo svaku provokaciju i uznemiravanje bilo koga, kao i neprimjereno ponašanje pojedinaca ili udruženja. Medijsko predstavljanje posljednjih događanja u Maglaju nije stvarna slika Maglaja, naših ukupnih odnosa, saradnje i međusobnog uvažavanja.

Predani smo timskom radu i odlučno podržavamo zajednički rad Islamske zajednice, Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koji doprinosi njegovanju i unapređenju duge tradicije suživota i dobrog bosanskog komšiluka.

Apeliramo da nadležni državni organi vode više računa prilikom registracije udruženja ili organizacija koje iskazuju namjere bavljenja vjerskim pitanjima i da se u takvim slučajevima striktno poštuju zakonske odredbe. Iskazujemo i svoje nezadovoljstvo što je FTV kao Javni servis svih građana, prilikom boravka u Maglaju zaobišao Islamsku zajednicu u povodu posljednjih događanja i što su dali u svome prilogu samo isječke izjava.

 

Saopćenje su potpisali:

glavni imam Izudin ef. Kruško, s.r.

vlč. Jakov Filipović, s.r.

protojerej Dalibor Đekić, s.r.