A+ A A-

Muftija: Odbacujem Deklaraciju Parlamenta Republike Srbije

ZUKORLIC-Muamer-muftija

U ime Bošnjaka i svih humanih ljudi odbacujem Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici usvojenu od strane Parlamenta Republike Srbije. Deklaracija je neadekvatna, nesvrsishodna i nipodaštavajuća za najveći zločin u Evropi učinjen poslije Holokausta, koji ima svoje ime i ono glasi GENOCID.  Pojam genocid, osim pravne, ima i moralne, emotivne i civilizacijske implikacije.


Deklaracija je u suprotnosti sa pozivom Evropskog parlamenta kojim se traži osuda genocida i proglašenje 11. jula za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Deklaracija osude genocida neophodna je prevashodno srpskom narodu, državi Srbiji i srpsko-bošnjačkim odnosima, a ponajmanje je potrebna samim Bošnjacima, jer poslije genocida sve druge boli su male. Izvinjenje ima smisla samo ako je po mjeri i očekivanju žrtve.


Ovim činom vlasti Srbije pokazale su svoju moralnu, političku i civilizacijsku nemoć i propustile priliku da otvore novu bijelu stranicu odnosa sa Bošnjacima, potvrđujući time da su taoci politike koja je dovela do genocida.
Pozivam sve Bošnjake i građane Srbije da ovo ne shvate kao poraz, već samo kao jedan neuspjeli pokušaj sa dobrim ili lošim namjerama, o čemu će naredno vrijeme svjedočiti.
Narod koji preživi genocid najveći je pobjednik.