A+ A A-

Nije bilo poziva nemuslimanima da prihvate islam

izudin-kruskoU povodu nekih medijskih izvještaja o održanoj tribini u Maglaju u organizaciji udruženja „Poziv u raj", na kojoj su, kako su izvijestili pojedini mediji, upućivani pozivi nemuslimanima da pređu na islam, Izudin ef. Kruško glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, za Rijasetov web portal je kazao da spomenuta organizacija i održavanje tribine nije ni u kakvoj vezi s Islamskom zajednicom.

On ističe da mu aktivnosti i predstavnici ove organizacije nisu poznati, jer prvi put za nju čuje, ali demantira tvrdnje da je na plakatima za tribinu stajao poziv nemuslimanima da pređu na islam.

-Plakati koje sam ja imao priliku vidjeti donosili su obavijest o održavanju tribine i gostima predavačima koji su prihvatili islam. Istaknuto je bilo da će nemuslimani koji su prihvatili islam govoriti o islamu. Ja nisam vidio nikakvog poziva nemuslimanima da prihvate islam, ističe imam Izudin ef. Kruško.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj naglašava da može razumjeti zabrinutost ili uznemirenost da je bilo takvih poziva, međutim ističe da su mnogi građani muslimani bili svjedoci dolaska Jehovinih svjedoka ili pripadnika nekih drugih kršćanskih sekti i pojedinaca na njihova kućna vrata tražeći da s njima razgovaraju, dijeleći im njihovu literaturu i knjige, te nastojali muslimanima prezentirati njihova vjerska uvjerenja i ideje.

-Imami i Medžlis Islamske zajednice Maglaj nikada na takve posjete i dolaske pojedinaca nisu obraćali posebnu pažnju ili reagirali, jer su smatrali da to nije zvanični stav Katoličke ili Pravoslavne crkve, zaključuje Izudin ef. Kruško.