A+ A A-

Sergija za studentski dom FIN-a

FIN1Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na sjednici održanoj 29.06.2009. godine na prijedlog dekana Fakulteta islamskih nauka te koordinatora za izgradnju studenstkog doma donio odluku da se organizira sergija s ciljem osiguravanja sredstava potrebnih za početak izgradnje studentskog doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Stoga će se tim povodom u petak, 02. aprila 2010. godine poslije džume namaza organizirati sergija u svim džematima na području Islamske zajednice u BiH kao i u džematima Bošnjačke dijaspore.

U prvoj  fazi potrebna su sredstva kojima će se finacirati izvedbeni projekat te zemljišna renta čime bi se obezbijedili uvjeti za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju studentskog doma.

U pismu koje su Rijasetu IZ u BiH uputili dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Ismet Bušatlić te koordinator izgradnje studentskog doma prof. dr. Enes Karić sa prijedlogom za prikupljanje financijske pomoći ovom velikom projektu stoji:

„Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najstarija je i najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Naslanja se na viševjekovnu tradiciju islamskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koja počinje sa podizanjem prvih džamija, tekija i prvih osnovnih škola (muallimhana) u drugoj polovini XV stoljeća, potom nastavlja sa izgradnjom medresa, hanikaha, škola daru-l-Kur'an i daru-l-hadis u XVI stoljeću i približava evropskim modelima obrazovanja preko Šerijatske sudačke škole, zatim Alijje - višeg stepena Gazi Husrev-begove medrese i Više islamske šerijatsko-teološke škole, u čijoj zgradi je sada smješten.

Opće je poznato da je u lijepoj tradiciji islamskih obrazovnih institucija, od Nizamijje u Bagdadu do Kuršumlije u Sarajevu i svih drugih medresa u Bosni i Hercegovini, da se studentima, pored savremenog programa, dobrih udžbenika, stručnih nastavnika, i potrebnih prostorija, obezbjeđuje i kvalitetna ishrana i adekvatan smještaj. O tome se vodilo računa i prilikom otvaranja Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu 1977. godine, ali je najpreče bilo obezbijediti prostor za nastavu, a izgradnja doma je ostavljena za kasnije.

Kada je trebalo da se krene sa izgradnjom doma uslijedila je agresija na Bosnu Hercegovinu i stradanje Fakulteta, pa je opet u prvi plan došlo uređenje prostora za nastavu, a izgradnja doma odgođena do danas. Sada je došlo vrijeme, trideset i četiri godine nakon otvaranja Fakulteta, da se i dom gradi, inša Allah.

Kad smo odlučivali o gradnji studentskog doma imali smo u vidu sljedeće:

  • uspješan studij direktno je uvjetovan kompletnom brigom o studentima, a posebno studenticama, uključujući i njihov stambeni smještaj,
  • to je u skladu sa tradicijom islamskih obrazovnih centara u prošlosti i standardom modernih učilišta u svijetu,
  • na FIN se upisuju uglavnom djeca izvan Sarajeva koja teško i skupo nalaze smještaj u gradu prenapučenom strancima, koji biraju bolje i mogu platiti više,
  • roditelji studenata FIN-a skromnog su materijalnog stanja; znatan procenat studenata i studentica djeca su šehida ili civilnih žrtava rata i izbjegličke populacije.

Izgradnja studentskog doma je prioritet u razvoju Fakulteta islamskih nauka; znak brige o našoj mladosti i budućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; uvjet za uspješnu realizaciju sporazuma o saradnji potpisanih sa univerzitetima u islamskom svijetu i na Zapadu," kaže se između ostalog u pomenutom pismu.