A+ A A-

Tešanj: Održana tribina „Druženje sa dr. Džemaludinom Latićem"

Trbina-Tesanj-2010U petak, 26.03.2010. g.  /10. rebiu-l-ahira 1431.h.g. poslije akšam-namaza u džamiji džemata Jelah održana 3. mjesečna tribina na kojoj je prisutnima govorio dr. Džemaludin Latić kroz, kako to reče u uvodu imam džemata Jelah Almir ef. Hadžić prof. „Prevod njegovog posljednjeg djela - Cvjetovi iz Muhammedove, s.a.v.s. bašče - a za koje se opredijelio iz tri osnovna razloga: 1.Ljubav prema Poslaniku a.s. 2. Potreba da se muslimani naših prostora bolje upoznaju sa sunnetom i hadisom i 3. Pokušaji nekih ultradesničara, ljevičara, socijalista, žurnalista, diplomata, propagandista, pisaca, filmadžija... da ne samo omalovaže i falsificiraju učenje Poslanika Muhammeda a.s. nego i da spriječe da njegova poslanička poruka dopre do drugih ljudi na Zapadu."

Dr. Latić je svoje izlaganje započeo pohvalom džematu za lijepo uređenu džamiju i razvoju džemata u cjelini podsjećajući na kazivanje dr. Handžića koji je govorio da kad se prolazi kroz muslimansko mjesto treba pogledati džamiju, pa ako je ona lijepa, čista, uredna onda je i džemat uredan.

Potom se osvrnuo na cilj svoga izlaganja „Odlučio sam da vam večeras u osnovi govorim o sunnetu  Muhammeda a.s. jer smo mi vjernici koji vjeruju u Allaha i poslanstvo" .

Govoreći o autentičnosti očuvanja sunneta i hadisa dr. Latić naglašava „Na isti način na koji su brižno čuvali Kur'an, ashabi su čuvali i sunnet, jer ih je tako podučavao i sam Poslanik koji je imao svojstvo konciznog i lijepog izražavanja, što je olakšalo pamćenje i prenošenje njegovih hadisa, ashabima, a kasnije tabi'inima koji nisu pamtili samo sadržaj hadisa, nego i niz i lanac njegovih prenosilaca u koje su se mogli ubrojati samo oni za koje se znalo da su im strani laž, lukavstvo, prijevara, obmana i sl."

 „Važnost sunneta za život muslimana i cijelu ljudsku zajednicu je nemjerljiv.  Sunnet je prvi i nezaobilazni mubejjin (objasnitelj Kur'ana) kojim je Poslanik konkretizirao Kur'an na zemlji i pokazao da je islam živa i realna vjera.  Stoga su ashabi Ummet nazivali najuglednijom zajednicom zbog dva razloga: zato što Ummet ima autentičnu verziju posljednje Božije objave, Kur'ana, i zato što ima sunnet Poslanika Muhammeda a.s. „ i Dosita, ni muslimani ni kršćani ne posjeduju sunnet Isa alejhiselama (Isus Krtist) , kao što ni muslimani ni kršćani ni Jevreji ne posjeduju sunnet Musa alejhiselama. (Mojsije)."

Dakako, dr. Latić se osvrnuo i na autora Mevlana Muhammed Jusuf Kandehlevi i njegovo djelo „Muntakhab ahadi" koje je preveo pod nazivom  „Cvjetovi iz Muhammedove, s.a.v.s. bašče"  Govoreći o autoru on je istakao: „...on je jedan od najpoznatijih muhaddisa u muslimanskom svijetu u 19. stoljeću porijeklom sa Indijskog potkontinenta čija porodica vuče porijeklo od hazreti Ebu Bekra"r.a."

Potom je do pred jaciju-namaz navodio i komentirao brojne hadise iz ovog djela, a na kraju  pozvao prisutne da proučavaju Kur'an i hadis: „Mi danas imamo, hvala Bogu, prevod više hadisa pa vas pozivam da oživimo hadis i svaku noć sa svojom porodicom bar po jedan hadis pročitamo  i iskomentarišemo zajedno u svojim kućama."

Dr. Latić je iskoristio priliku i pozvao prisutne da poštuju svoju ulemu, starije i djecu.

Na kraju ovog druženja glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić je podsjetio prisutne da dr. Latić nije samo prevodilac i profesor na FIN-a u Sarajevu nego i vrsni pisac brojnih ilahije koje svakodnevno slušamo, kao i kritičar društvenih zbivanja i zamolio ga da se ukratko osvrne i na društvene prilike kod nas te je  dr. Latić istakao da ne želi pričati o politici niti je džamija mjesto gdje treba promovirati bilo koju političku opciju, ali to nije razlog da se muslimani ne bave politikom, nasuprot, pa i sam Poslanik je bio državnik koji je uspostavio državnu zajednicu i izdiktirao prvi normativni akt o uređenju društva (zajednice) u povijesti: „Ja ovdje mogu samo govoriti o principima islama o politici  kao što su da budeš tamo gdje je većina tvoje braće i sestara, da vodiš računa da biraš one koji se pridržavaju islamskih principa i ja sam obavezan da vas pozovem da glasate za one koji poštuju našu vjeru, a ne glasate za one koji je ne poštuju, a ima i jednih i drugih u svim našim političkim partijama". Završio je svoje izlaganje dr. Latić.

(www.iz-tesanj.ba)