A+ A A-

Napetosti između Nijemaca i Turaka

njemacka-turskaTurski premijer Redžep Tajip Erdogan je nekoliko dana pred posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Ankari, zatražio otvaranje turskih gimnazija i univerziteta u Njemačkoj. Taj zahtijev naišao je na nerazumjevanje. 

Od ukupno 83 miliona stanovnika, u Njemačkoj živi oko 15 miliona stranaca i njemačkih državljana stranog porijekla, a pitanje integracije i obrazovanja djece je veoma važna oblast za njemačke institucije. Kada je riječ o djeci čiji su roditelji stranog porijekla, sumorna statistika pokazuje da oni, češće od svojih njemačkih vršnjaka, napuštaju škole i ostaju bez konkretnog zanimanja.

List „Die Welt" o tome piše:  „U Njemačkoj se kao ni u jednoj drugoj  zemlji debatira o ulozi sopstvenog jezika, kada je u pitanju integracija stranaca. Ranije je za useljenike u SAD bilo razumljivo da kada se usele u SAD brzo nauče engleski jezik, isto kao i njegova djeca kako bi u društvu imala bolje šanse za napredak. Poznavanje jezika zemlje u kojoj se živi je ključ za uspješno sudjelovanje u drušvenim zbivanjima. Njegovanje kulture, tradicije i jezika iz bivše domovine trebala je ostati privatna stvar.

U Njemačkoj nije tako. Turski premijer Recep Tayip Erdogan je rekao da je bolje da djeca turskog porijekla koja žive u Njemačkoj, idu u turske gimnazije. Dakle, da njeguju svoj maternjii jezik prije nego se posvete njemačkom. To bi Erdogan želio jer ima pogrešan stav da bi isprepletenost turskog bića sa Evropom, njegovoj zemlji dala pravo da postane punopravnom članicom EU. U stavrnosti on otuđuje Turke koji žive u Njemačkoj i koji već odavno nisu „ Erdoganovi" zemljaci. Time također podržava nezdravu, ponekad agresivnu pasivnost koja se završava u tzv.paralelnom drušvu."

Između integracije i asimilacije

List „Sueddeutsche Zeitung" osvrće se na napetosti između Njemačke i Turske, nakon što je turski premijer zatražio otvaranje turskih gimnazija u Njemačkoj. Angela Merkel koja danas (29.03.) putuje u posjetu ovoj zemlji je s druge strane zatražila od 2,3 miliona Turaka koji žive u Njemačkoj da se bolje integrišu u društvo.

„To znači naravno da trebaju bolje naučiti njemački jezik i poštivati njemačke zakone", rekla je kancelarka, a prenosi Sueddeutsche Zeitung.  „Erdogan se predhono žalio da Njemačka nije spoznala trend vremena. On smatra da turska djeca moraju naučiti najprije turski jezik čime bi se razvile njihove sposobnosti za učenje drugih jezika.

Taj zahjev je u Njemačkoj izazvao negativne reakcije. Uoči posjete kancelarke Angele Merkel Ankari i Istnabulu, na vidjelo su izašle i druge sporne teme između dvije zemlje. Tako je Erdogan u intervjuima jasno stavio do znanja da u sporu oko iranskog atomskog programa odbija uvođenje sanckcija protiv Teherana. Nasuprot njemu, Merkelova je naglasila  da se mora razmisliti o eventualnim sankcijama. Sporna tačka je također i tursko članstvo u EU. Merkelova se zalaže za privilegirano partnerstvo, dok Turska  u pregovorima sa EU odbija nižerazredni status," piše Sueddeutsche Zeitung.  

(www.dw-world.de)