A+ A A-

„Reisofobija“ - prvi katalog islamofobije u BiH

Iz izdavačke i štamparske kuće „Offset" u Tuzli izašli su prvi primjerci knjige „Reisofobija" autora Fatmira Alispahića, koja predstavlja prvi dokumentovani i ilustrovani katalog islamofobije u Bosni i Hercegovini, jer pored historijskog osvrta na kontinuitet napada na instituciju reisu-l-uleme od početka 20. stoljeća do danas, donosi i selektivnu analizu tretmana reisu-l-uleme i islamskih vrijednosti u dejtonskim medijima za period 2004. - 2009. godina. „Reisofobija" ima 28 poglavlja kroz koje je dokumentovano više stotina islamofobijskih napada na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, prvenstveno kroz rubrike i tekstove magazina „Dani" i „Slobodna Bosna", ali i kroz list „Oslobođenje" i preko Federalne televizije. Knjiga na kraju donosi i biografiju reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

Recenzije su napisali prof. dr. Džemaludin Latić i Muhamed Velić. Za izdavača knjigu potpisuje Sadika Murić, a tehnički urednik je Adela Bajrić. 

Reisofobija-korica

Izvod iz recenzija 

Prof. dr. Džemaludin Latić: U našoj javnosti ne postoji istraživač koji bi društvenu događajnost u Bosni i Hercegovini nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas tako lucidno analizirao kao tuzlanski pisac i novinar Fatmir Alispahić. Poznato je pravilo svih okupatora da šire političku nesvijest  nad svojom žrtvom: ciljanom društvenom, etničkom ili nekom drugom grupom, i da se, radi toga cilja, služe svim mogućim perfidnim  metodama, od kojih je po žrtvu najopasnija ona kada iz njezinog sastava uzme svoje saradnike. Širenje političke nesvijesti ima za cilj da pokopa prošlost tako što će je rastumačiti onako kako to odgovara okupatorima - kako bi se žrtva sama počela osjećati krivom i kako bi okupatoru dala za pravo da je ispravno činio sve što je činio, nakon čega slijedi modeliranje budućnosti u kojoj bi žrtva ostala žrtvom i krivcem. To se, nažalost, događa Bošnjacima - pred očima njihove prodane i potkupljene inteligencije i onih koji ih politički predstavljaju. U ovoj svojoj knjizi Fatmir Alispahić izduboka, a na temelju neporecivih fakata sondira stanje mentalne okupacije Bosne i Bošnjaka i izvodi zaključke koje do danas niko tako javno i utemeljeno nije podastro bošnjačkom i bosanskohercegovačkom građanstvu. 

Muhamed Velić: Fatmir Alispahić, knjigom „Reisofobija", pledira na ozbiljnost naše nakane smještene i precizirane u konstrukciji: institucionalno pamćenje. Ovaj put, odlučili smo da pamtimo, legalno i legitimno, studiozno i naučnoistraživački ćemo se odnositi spram svih onih tendencija i akcija koje su uperene protiv naše vjere, naroda, zajednice i institucija koje su garant opstojnosti: vjere, naroda i domovine. I upravo je Fatmirova knjiga „Reisofobija" jedan od prvih koraka u realizaciji te ideje i te ozbiljnosti. I zato je ova knjiga, kao takva, bila odveć očekivana, jer doćeralo je „cara do duvara"! Bilo je pitanje dana kada će na vidjelo izaći knjiga koja će se temeljito pozabaviti svim akcijama, plaćenim i onim dragovoljnim (itekako ima i takvih egzemplara/kičmenjaka/auto-rakara), koje su usmjerene na blaćenje, satanizaciju i do besvijesti vrijeđanja ličnosti - centralne i najveće vjerske pozicije, štaviše institucije - reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. I upravo je sve to i svemu tome - autentičan dokaz - knjiga „Reisofobija". Fatmir je uradio izrazito značajan projekt koji će biti međaš pamćenju, ali ovaj put - institucionalnom.