Logo

Predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo kod člana Predsjeništva BiH

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Husejin ef. Smajić, muftija sarajevski, mr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Meho ef. Šljivo, imam i hatib Ali-pašine džamije i Muhamed ef. Velić, imam, hatib i muallim u džematu Stara Breka, na današnjem sastanku sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, izrazili su zabrinutost stanjem u koje su dovedeni u posljednje vrijeme - uznemiravanjem od strane nepoznatih pojedinaca i, kako navode, uznemiravanjem od strane pojedinih bh. institucija.

Ukazali su i na medijsku kampanju koja se, po njihovom mišljenju, vodi protiv Islamske vjerske zajednice i naglasili da ovakva situacija među vjernicima već izaziva osjećaj nesigurnosti i osjećaj da sve ovo što se dešava ima karakter islamofobije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da shvata kako se oni, kao predstavnici Islamske zajednice, osjećaju ali da, također, i razumije da sva ta dešavanja sigurno negativno utječu i na same vjernike.

Istakao je kako osjeća obavezu, i kao član Predsjedništva BiH, ali i kao Bosanac i Hercegovac, a posebno imajući u vidu svoje etničko porijeklo, da se posebno angažuje u zaštiti i stvaranju osjećaja sigurnosti kod onih koji ne pripadaju njegovoj etničkoj grupi.

"Islamska zajednica i vjernici mogu računati na moj puni angažman u eliminaciji svih negativnosti okrenutih prema njima i stvaranju osjećaja nesigurnosti koji imaju. Po meni je pitanje kulture života u BiH braniti svoje i ono što jesi, ali braniti i druge, možda još više, one koji ne pripadaju tvom etničkom, vjerskom ili kulturnom krugu. U ovoj zemlji se jedino na taj način može normalno živjeti", naglasio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.