Logo

Neupitan je značaj reisa Cerića na interreligijskoj sceni

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Miroslav Volf, jedan od najuglednijih svjetskih teologa, profesor na američkom Univerzitetu Jel, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da je nedavna posjeta najvećih muslimanskih učenjaka i lidera Vatikanu u okviru svjetske inicijative "Zajednička riječ između nas i vas", te njihov susret sa papom Benediktom XVI, "podvukla neupitni značaj reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na međunarodnoj interreligijskoj sceni".

- Predvoditi muslimansku delegaciju u dijalogu s Vatikanom zaista je velika čast. Njegov je govor bio važan zato što je naznačio kako je za muslimane i kršćane nužno razgovarati i to ne samo o temeljnim uvjerenjima i ne samo o međusobnim problemima, već, također, i o zajedničkim izazovima života u globaliziranom svijetu - kaže profesor Volf.

Govoreći o značaju susreta u Vatikanu, Volf ističe da je važna sama činjenica da je do tog susreta došlo i ukazuje na to koliko je bitna inicijativa "Common Word" (Zajednička riječ).

- Rezultati kao takvi nisu toliko važni. Taj susret je, nadam se, početak jednog procesa, a ne njegov kraj ili njegova kulminacija.

F. VELE

(www.dnevniavaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.