Promo banner

A+ A A-

Srebrenik: U džematu Omerbašići održan mevlud i redovna tribina

U petak, 26.12.2014. godine/6. Rebiul-evvela 1436. H.g. održan je mevlud i redovna tribina, koja se u ovom džematu odvija već nekoliko mjeseci. Tribina je posvećena Muhammedu a.s. te u to ime proučen je mevludi-šerif.

31-12-2014-09-mev-ome-srte-1

Nakon klanjanja akšam-namaza, kojeg je predvodio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik ef. Hodžić, program je otpočeo učenjem odlomka iz Kur'ana kojeg je proučio Nisad ef. Drndić, te prisutne je poselamio imam džemata Omerbašići Dinko ef. Tokić, koji se zahvalio prisutnim gostima, džematlijma i vjernicima iz okolnih džemata i Medžlisa, na njihovom dolasku. On se zahvalio džematu na njihovoj podršci u svim aktivnostima, jer bez njihove potpore te aktivnosti se ne bi realizovale, istakao je ef. Tokić.

Nakon toga ef. Tokić je pozvao polaznike mekteba Omerbašići da predstave referat o Božijem Poslaniku Muhammedu a.s. Poslije referata uslijedilo je učenje mevluda kojeg su izveli imami Medžlisa Srebrenik, te gost džemata Nisad ef. Drndić, koji je svojim milozvučnim glasom oplemenio duše prisutnih. Program je obogaćen učenjem ilahija, koje je izveo Nihad ef. Ibrišević.  Nakon prvog dijela programa uslijedilo je predavanje koje je održao glavni imam Refik ef. Hodžić na temu Poslanikovom stazom u ljepšu budućnost.

31-12-2014-09-mev-ome-srte-2

U subotu, 27. decembra, u sklopu mevludskih aktivnosti imam i džematski odbor su podijelili svim polaznicima mektepske nastave paketiće, koje je obezbijedio imam i džemat Omerbašići.

Na kraju uslijedilo je učenje ašereta, kojeg je proučio Ramiz ef. Joldić, te dova koju je proučio glavni imam. Molimo Allaha da nagradi sve prisutne, goste i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove svečanosti. Neka Allah nagradi imama džemata Omerbašići Dinku ef. Tokića, koji nas uvijek lijepom obraduje. Amin!

Damir ef. Babajić