Promo banner

A+ A A-

Srebrenik: Deveta tribina u džematu Tutnjevac

U petak, 05. decembra 2014. godine, održana je deveta tribina u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ Srebrenik. U izuzetno lijepoj atmosferi, pred velikim brojem džematlija i omladine predavanje je održao Idriz ef. Bešić, glavni imam Medžlisa IZ-e Gunja, Republika hrvatska. Predavanje je održano nakon jacije-namaza. Tribina je započeta učenjem odlomka iz Kur’ana a završena je dovom. Na samom početku imam džemata Tutnjevac hfz. prof. Damir-ef. Jahić je poselamio prisutne džematlije, te imame i goste iz drugih džemata, a posebne selame i riječi dobrodošlice uputio je Idriz efendiji. Potom je pozvao Idriz ef. da počasti prisutne savjetima i uputama.

10-12-2014-04-trib-tut-sreb-1

Mr. Idriz ef. je govorio na temu fenomenologija medjumuslimanskih odnosa. U svom obraćanju Idriz ef. je kazo kako, po njegovom misljenju, kada je u pitanju stanje u islamskom svijetu, ti odnosi nisu toliko loši kako ih neki pokušavaju prikazati svijetu, i zavadit muslimane medjusobno.

Naglasio je da kada su u pitanju naši međukomšijski odnosi, da tu trebamo bit dosta bolji i još puno raditi na tom polju, te ukazao na dužnosti muslimana spram muslimana.

Nakon predavanje uslijedilo je druženje sa džematlijama i gostima, koji su uživali u riječima Idriz ef.  Zahvaljujemo džematskom odboru i hfz.prof Damir ef. na trudu i nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti. Moramo naglasiti da je ovo deveta tribina koju organizuje džemat Tutnjevac, koje se održavaju prvog petka u mjesecu. Na prethodnim tribinama govorili su istaknuti ličnosti iz vjerskog i kulturnog života.

10-12-2014-04-trib-tut-sreb-2

Deseta tribina u ovom ciklusu bit će održana u petak, 2.januara tj.12.rebiu-l-evvela, poslije jacije-namaza, a gost predavač će biti jedan od uvaženih naših alima. Pozivamo sve džematlije, sve zainteresirane, a posebno omladinu da u što većem broju dođu i prisustvuju ovom predavanju. DOBRO NAM DOŠLI.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi džemat Tutnjevac i imama hfz. Damir-ef. na njihovom trudu i zalaganju, kao i sve prisutne koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da prisustvuju ovoj tribini, a posebno našeg musafira Idriz ef, koji nas je počastio svojim prisustvom i lijepim uputama i savjetima. Amin!

Damir-ef. Babajić