A+ A A-

Mevlud u Spiljanima

U subotu, 20. septembra 2014.g. / 25. zu-l-ka'de 1435.h.g. nakon klanjanja podne namaza upriličen je mevludski program u Maksumića džamiji u Spiljanima. Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ-e Konjic i hor "Sejfullah" a okupljenim džematlijama obratili su se imam džemata Spiljani Elvedin ef. Čorbo, v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić te u svojstvu izaslanika muftije mostarskog glavni imam Medžlisa IZ Prozor Safet ef. Pozder koji je kroz upečatljivo i slikovitim primjerima ispunjeno predavanje prezentovao važnost Selama, ulogu selama kao pozdrava mira, dove mira i izmiritelja među muslimanima. Pozvao je džematlije da ne dozvole sebi da budu u skupini onih koji prekidaju međusobne odnose, ne pričaju a da ako i ima takvih iskoriste dolazeće mubarek dane kurban i hadži-bajrama da se izmire, obiđu, prbiliže jendi drugima u čemu se ogleda i jedna dimenzija samog kurbana koji u svom značenju nosi tu riječ "približiti se".

Ukazao je na važnost vjeronauke i pozvao roditeljje da šalju svoju djecu u mekteb i aktivno učestvuju u njihovom "mektebskom" učenju i odgajanju. Također je ukazao na važnost očuvanja islamske zajednice, na njenu ulogu i doprinos pomoći našem narodu posebice u ovoj godini kada je Islamska zajendica urgentno djelovala i sa nekoliko miliona KM pomogla projekte pomoći stanovništvu nastradalom u polavama i klizištima u BiH.

Redžo ef. Muhibić je ukazao na važnost i značaj prvih deset mubarek dana mjeseca zu-l-hidžeta koji su pred nama, posebice dana Arefata i kurban-bajramskih dana.

Elvedin ef. Čorbo je upoznao predstavnike Medžlisa sa aktivnostima u ovom džematu u proteklom periodu nagalsivši da je realizirana i u potpunosti završena aktivnost na izgrandji gasulhane i abdesthane uz Maksumića džamiju u Spiljanima. Također je potpuno urađen i najsvremenije opremljen mekteb uz džamiju a u svim prostorijama je urađeno centralno grijanje. U narednom periodu pred ovim džematskim odborom je nastavak radova na uređenju dvorišnog prostora oko džamije, ograde i drugih potrebnih aktivnosti kako bi ova prelijepa džamija bila još ljepša a njen prostor funkcionalniji. 

Po završetku mevludskog programa goste su u svoj dom pozvali i ugostili vakifi džamije u Spiljanima braća Maksumići.

  • 00

(Esad Bajić-MIZ Konjic)