Promo banner

A+ A A-

Susreti bošnjačke omladine 2014. - Bowling Green, Kentucky

Džemat “Bosnian Islamic Center of Bowling Green” - Kentucky, bio je organizator i domaćin manifestacije „SUSRETI BOŠNJAČKE OMLADINE 2014.” proteklog vikenda.

Ovu manifestaciju (okupljanje omladine) organizovali smo ispred Medžlisa 4 -„Jug“ Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, a zajedno sa Omladinskim krugom “Amanet”.

Susreti su trajali od 5. do 7. septembra, a bili su izuzetno dobro posjećeni.

Bošnjačka omladina, imami i predstavnici džemata iz raznih gradova Sjeverne Amerike došli su na ove susrete:

Des Moines (Iowa), Chicago (Illinois), Louisville (Kentucky), Saint Louis (Missouri), Hartford (Connecticut), Chattanooga (Tennessee), Atlanta (Georgia), Pinellas Park (Florida).

Gosti su se počeli okupljati u petak, a iste večeri bilo je upoznavanje i druženje omladine u džamiji.

U subotu ujutro krenulo se u grupama u pravcu nacionalnog parka Mammoth Cave - gdje se nalazi najveći splet pećina i podzemnih hodnika na svijetu.

U sklopu posjete nacionalnom parku, organizirane su slijedeće aktivnosti: posjeta pećini, jahanje konja, “zip-line“ (spuštanje niz sajlu) i vožnja kanua.

Po povratku sa izleta, u džamiji je organizirana svečanost „VEČE KUR’ANA, ILAHIJA I KASIDA”, gdje su učešće u izvedbi uzeli svi prisutni imami i horovi.

Od imama, bili su prisutni: Nijaz ef. Valjevčić, Enver ef. Kunić, Jasmin ef. Latifović, Tarik ef. Gušić i Muamer ef. Šljivić.

Što se tiče horova, svojim lijepim izvedbama ilahija počastili su nas:

-hor “Amber” iz džemata “Bosanski Islamski Centar”, Bowling Green, KY;

-hor “Muhadžir” iz džemata "Ezan", Des Moines, IA;

-hor “Bulbuli” iz džemata Louisville, KY;

-hor iz džemata „Bosanski mesdžid” Pinellas Park, FL;

-hor džemata “Zajednica Bošnjaka Džordžije”, Atlanta, GA.

Ovu priliku sam iskoristio da našoj omladini uputim nekoliko savjeta, a prigodnim vazom obratio se i kolega Enver ef. Kunić.

Spominjući osobenosti društva u kojem živimo, podstičući na pozitivne stvari, a ukazujući na negativne, savjetovali smo prisutne da čuvaju svoj identitet, da izučavaju svoju vjeru i da se što češće druže u džamijskom ambijentu.

Naglašena je i važnost Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u procesu organiziranja naše omladine, potreba da mladi rade za interese Islamske Zajednice i na taj način učestvuju u očuvanju naše opstojnosti na ovim prostorima, te našeg islamskog i bošnjačkog identiteta.

Prenio sam selame i pročitao dopis glavnog imama mr. Sabahudin ef. Ćemana i oblasnog imama Ismet ef. Zejnelovića koji nisu mogli doći iz opravdanih razloga.

Nakon predavanja, učenja Kur’ana i ilahija u džamiji, večerali smo pod šatorom koji je bio postavljen na džamijskom haremu.

Kraj vikenda, a ujedno i ovogodišnjih ljetnih susreta je obilježen uz teferič i sportske aktivnosti.

Dok su ekipe mladih iz raznih gradova i džemata učestvovale u fudbalskom i odbojkaškom turniru, oni malo stariji su pratili utakmice uz ukusne ćevape.

U fudbalskom turniru, pobijedila je ekipa “Zvijezde”. Drugo mjesto osvojila je ekipa “B. G. Mladost”, a treće je pripalo momcima iz grada Chattanooga.

U poslijepodnevnom terminu i stariji od trideset godina imali su priliku da odigraju jednu utakmicu.

Hvala Allahu, dž. š., bili smo veoma uspješni u organizaciji ovogodišnjih omladinskih susreta.

Naša omladina je stekla dragocjeno iskustvo prilikom dočeka dragih musafira. Članovi džematskog odbora, naša omladina i džematlije su, po ko zna koji put, pokazali da su ozbiljni, odgovorni, vrijedni, marljivi i da ne žale uloženo vrijeme i trud.

Molim Allaha, dž. š., da nagradi sve one koji su došli na ove susrete i sve koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji istih.

Mislim da je potrebno da se ovakva druženja organizuju tri ili četiri puta godišnje na nivou Sjeverne Amerike.

Evo nekih savjeta koje sam uputio prisutnoj omladini:

-Vjera islam se širi, važno je da učestvujemo u tom procesu. Važno je da budemo složni, da djelujemo zajedno (uvezano), kao jedno biće..da ne budemo rasparčani, da znamo jedni za druge, jer muslimanski ummet je kao jedno tijelo.

Prenosi En-Nu'man ibn Bešir, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vidiš vjernike u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti jednih prema drugima i učtivosti, kao da su jedno tijelo; kada jedan dio tijela osjeti bol, čitavo tijelo osjeća groznicu i nesanicu." (Buharija)

- Znate li, draga omladino, šta će nas najbolje povezati u ovoj zapadnoj zemlji Americi?

Vjera ISLAM, odnosno Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike - ICNAB!

To će nas najbolje povezati, a kao što možete i vidjeti - to nas, hvala Allahu već i povezuje...jedino to. Jedino tako ćemo opstati kao muslimani i kao Bošnjaci. Preko sto godina traje useljavanje Bošnjaka u Ameriku. 1906. godine osnovana je prva muslimanska organizacija u Čikagu “Džem’ijjetul-hajrijje”-“muslimansko uzajamno potpomagajuće društvo”.

- Omladina treba biti ujedinjena u radu za islamsku zajednicu i za opću dobrobit muslimana ovdje, u Americi.

- Pokažite da se poštujete međusobno, poštujte jedni druge jer je poštovanje jedan od najvećih temelja lijepih međuljudskih odnosa.

- Pokažite da volite, poštujete i pomažete ovu Allahovu kuću i sve islamske institucije, a to ćete najbolje pokazati maksimalnim angažovanjem za jedinstvo muslimana na ovim prostorima.

- Organizirajmo susrete, pa makar i na lokalnom nivou, organizirajmo debate, podijelimo mišljenja o životu, ugovarajmo sastanke i radimo na tome da unaprijedimo naše živote.

- Ovakvi skupovi, susreti naše omladine, makar jednom u godini - ovo je naša alternativa haramima kao što su “spring break” i drugi.

To je naš odgovor na opijanje, drogiranje, kockanje i ludovanje po plažama.

Mi ne bismo smjeli ići na takve manifestacije čiji je cilj opijanje i zavođenje omladine ili “ubijanje dosade”, zabavljanje i skretanje pažnje sa onog što bi stvarno trebalo da nas se tiče, a to je kontrola nad vlastitim životom i mišljenjem.

- Znajte da našoj omladini treba integracija, a da se moramo čuvati asimilacije (ti procesi su već uveliko primijetni kod bošnjačkih porodica)...integracija je pozitivna, a asimilacija je negativna...integracija je uključivanje u sve pore društva sa jasnim identitetom, a asimilacija je utapanje u društvo bez jasnog identiteta ili gubeći identitet.

- Ne prihvatajte američki stil života-osim onog da se uči i radi vrijedno, tj. prihvatite nauku i tehnologiju, a odbacite ideologiju - da se robuje parama i strastima, odnosno materijalizmu koji je stvarni identitet zapada.

- Prihvatite samo pozitivne stvari, a dobro pazite da odbacite ono što zapad vodi u propast.

Ono što zapad vodi u propast i jeste taj materijalizam i zagovaranje raznih “sloboda”..posebno seksualnih sloboda i istospolnih brakova.

- Učite, usvajajte samo korisno znanje...

- Uči, studiraj fiziku - inžinjering - medicinu, ali uzmi brate i sestro malo više da saznaš o svojoj lijepoj vjeri, o svojoj lijepoj domovini, o svom časnom porijeklu

(istražite malo zašto ste vi sad ovdje i pitajte se gdje će vaše dijete biti kad odraste ili vaše unuče, hoće li i ono biti prognano)

- Ne dozvolite da se vama manipuliše - a pogotovo ne dozvolite da vama manipulišu mediji - slučaj npr. sa “Ice Bucket Challenge”... Svi su se poljevali vodom, mnogi i pojma nemajući zašto i ne nalazeći nikakvu vezu između poljevanja vodom i bolesti...ne razmišljajući o tome šta su stvarni motivi onih koji su pokrenuli upravo takvu akciju, ne razmišljajući o tome da se to dovodi u vezu sa krštenjem i sa sotonističkim ritualima...što automatski čovjeka može iz vjere istjerati. Dok su se zabavljali poljevanjem vodom, namjerno ili nenamjerno, bacali su u sjenu i u zaborav palestinsku djecu koja su tih dana ginula od izraelskih bombi!!!)

- Što se tiče fenomena stalnog slikanja i postavljanja toga na internet - koji je mnogo prisutan danas - tzv. “selfie” slike itd.- ni momcima, ni curama nije potrebno da se eksponiraju stalno.

Ne mora svako znat’ u svakom momentu gdje ste, šta radite, kako se osjećate, šta jedete...kao što je na facebook-u npr., pa subhanallah, neki i doručak i ručak i večeru i svaki zalogaj što pojedu slikaju i serviraju putem “statusa” drugima da “pare oči”...zaboravljajući pritom da ima i sirotinje koja će uzdahnuti na sve to...

A kad im kažeš: “Đe si ba u džamiji, što ne dođeš da zajedno klanjamo, što ne naučiš Kur’an da učiš?“..ili ako već zna da uči u Kur’anu: „što ne proučiš 20 stranica svaki dan...?“, kaže: „stvarno nemam vremena, jedva stižem od obaveza“.

E to je, braćo i sestre, apsurd našeg doba...

to je apsurd...uz sve tehničke olakšice u životu koje bi trebale da služe svojoj svrsi pa da pomognu čovjeku, čovjek je postao rob tih olakšica i rob tih sredstava...

Čovjek nema vremena da klanja, da uči Kur’an, da Allaha spominje, a ima vremena za sve drugo...

Takav čovjek ne robuje Allahu ili veoma malo robuje Allahu...

takav uglavnom robuje šejtanu,

taj čovjek je rob televizije, rob interneta, rob facebook-a, twitter-a, instagram-a...rob mobitela, tableta, laptopa, kompjutera itd.

Koliko smo samo puta sjeli u društvo gdje nas pola prisutnih drži mobitele u rukama...umjesto da pričamo jedni s drugima, umjesto da pazimo jedni na druge, mi surfamo internetom dok sjedimo na sijelu.

- Neka se vaš život ne svodi samo na materijalno i prolazno, morate tražiti nešto i za dušu.

- Ako se u vašim glavama množe pitanja o toma kako ste stvoreni, zašto ste ovdje, na ovom svijetu, da li postoji život poslije smrti, da li je ova priroda nastala sama od sebe, onda ste na dobrom putu...

onda u vama kuca jedno vjerničko srce koje samo treba svim nastojanjima da primi i živi islam,

onda možete da se nadate da ćete ići Pravim putem.

-A ako se u vašim glavama roje misli poput - šta obući, kako se što ljepše dotjerati i provesti, skućiti, kako što bolje pojesti i popiti, ne razmišljajući uopšte o prethodno navedenim stvarima, onda je krajnje vrijeme da mućnete glavom i počnete razmišljati..da se ozbiljno zapitate ko ste i šta ste, za šta živite i radite i kud idete, kuda vas vaše stanje vodi...

- Jer, garancije na ovom svijetu za lijep i udoban život nema...

Niko ti ne garantuje da ćeš, ako kupiš skup auto uspjeti da ga i voziš..

ili ako jedeš organsku hranu da ćeš biti zdrav

ili ako kupiš kuću da ćeš u njoj proživjeti lijep život...

Momče i djevojče, garancije na ovom svijetu nema ni za ljubav, ni za zdravlje, ni za pravdu, ama ni za šta...

Zato vi ne upirite nade u ovaj svijet - OVAJ SVIJET JE SAMO SREDSTVO - JEDINA GARANCIJA ZA USPJEH NA OBA SVIJETA JE KALBUN SELIM.

„SAMO ONAJ KO NA ONAJ SVIJET, PRED ALLAHA DŽ. Š., DONESE ČISTO SRCE - ON ĆE USPJETI“

To je spas za sve nas, inša’allahu teala.

Muamer ef. Šljivić, Bosnian Islamic Center of Bowling Green, Kentucky

  • 0000