Promo banner

A+ A A-

Konjic: Proučen mevlud u Čuhovićima

U nedjelju, 31. avgusta 2014. godine u džematu Čuhovići održan je tradicionalni mevludski program. Velikom broju vjernika na početku mevluDskog programa obratio se imam ovog džemata Delić ef. Džemail. Ispred Medžlisa IZ-e Konjic obratio se hafiz Nezir ef. Ruhid a ispred muftijstva mostarskog u svojstvu izaslanika muftije predavanje je održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić, koji je u svom obraćanju nakon zahvale Uzvišenom Allahu i salavata na Poslanika i šehide bošnjačkog naroda, prenio selame mostarskog muftije te između ostalog kazao: "Ja osjećam da sam danas Uzvišenom Allahu blizu, ne zbog toga što smo na velikoj nadmorskoj visini, nego što sam sa muminima i muminskim srcima. Allah u Kur'anu kaže: Uistinu oni koji vjeruju i čine dobra djela su najbolja stvorenja. Poslanik, a.s., nas uči da kad god se neka skupina sastavi da Allaha spomene i salavat donese njih meleki obkrile svojim krilima. Molim Allaha da nas učini od ovakve skupine. Nas niko nije silom danas natjerao ovdje, nego naša ljubav prema džamiji, prema zikru, prema mevludu, prema našoj lijepoj vjeri...

...Poslanik, a.s., kaže: Trudbenik je Allahov miljenik. Allah voli trudbenika. Koliko god se budemo trudili da naš toprak odbranimo, očuvamo, da našu zemlju obradimo, mi smo trudbenici... Svaka voćka koju okopamo pa s nje ptica sjemenku pojede, to je sadaka za nas.

Kad nas Allah sačuva nekog belaja mi kažemo "Sadaka te sačuvala". Treba reći Allah nas sačuvao radi sadake. Treba sadaku dijeliti i riječ lijepu kazivati a za lijepu riječ Allah navodi primjer u Kur'anu: Lijepa riječ kao lijepo drvo- korijen mu čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ono plod daje u svako doba...

I lijepa riječ je sadaka. A najljepša lijepa riječ je šehadet...

...Kuća stoji na ženi, na majki, koja odgaja ponosite učitelje, inžinjere, ljude svih kalibara, pa i naše ministre, našu ulemu, naše predsjednike. Svi mi imamo mati. Poslanik kaže: Tri put majka pa onda babo. Čuvajmo taj odnos u familiji. Allah nas je iskušao da nas ima svuda ali trebamo čuvati familiju, rodbinske veze. Dužni smo obići i onoga ko nama i ne dolazi kako bi održali rodbinske veze. Obiđimo i dalju rodbinu kad smo u prilici, lijepu riječ im kažimo.... Sav naš imetka će ostat iza nas, ništa nećemo moć ponijet, koliko god duluma zemlje imali, stanova kupili, auta, vila, ništa od tog nećemo sa sobom ponijeti na onja svijet, osim dina i dobra djela.

Želim da danas sa ovog skupa ponesemo sjećanje za život.

Prvo je: El-Iman. Čuvajmo svoj iman jer će nas spasiti na ovom a jedini nam je spas na drugom svijetu.

Drugo jeste: El-Ilm-Znanje. Sve što radimo nastojmo da o tom radimo znajući, poznavajući, što ne znamo pitajmo. To je prvi imperativ Kur'ana, da učimo. "Gospodaru naš povećaj nam znanje" dova je koju naučimo u mektebu i trebamo da je učimo cio život.

Treće jeste El-Amel-djelovanje, naš rad, i to rad s bismilom, kako bi smo radili samo djela s kojima je Allah zadovoljan i u koja On pomaže.

Četvrta stvar je El Adl- pravdenost. Budimo pravedni, braćo i sestre. Šta god da činimo pazimo da smo u adlu-pravednosti, da ne bi uvrijedili nekoga. Poslanik, a.s., nas uči da je srušiti Kabu manji grijeh od rušenja časti i ugleda vjernika...

Poslanik, a..s., je obavjestio ashabe da će biti na onom svijetu s onima koje vole pa je to jako obradovalo ashabe.... zato je jako bitno s kim smo i kako smo se zbližili... Molim Allaha da nas zbliži u onome što je dobro i napredno i za naš dunjaluk i ahiret."

Nakon mevludskog programa uslijedili su i neki tradicionalni oblici druženja kroz kolo i sportske igre od kojih je ove godine organizovano "bacanje kamena sa ramena".

  • mevlud_cuhovici_2014mevlud_cuhovici_2014