A+ A A-

Svečanost povodom hatmi u džematu Čavkići

Bihaćki džemat Čavkići u nedjelju, 03. augusta, bio je domaćin svečanosti polaganja hatmenskog ispita za 9 polaznika mektepske pouke, koji su sufaru i tedžvid učili pred svojim mualimom prof. Mensur ef. Ćehićem. Nakon što se zahvalio Bogu koji im je omogućio da dočekaju ovaj za njih veoma značajan dan, efendija Ćehić je istakao vrijednost njihovog djela obzirom na oklnosti i vrijeme u kojem omladina danas odrasta.

„Sretan sam što sam uspio izvesti još jednu generaciju djece koja su naučila kur'ansko pismo i koje sada znaju učiti u Kur'anu. Posebno me raduje ova generacija koja se uspjela othrvati svim savremenim izazovima koji odvlače mlade i odvojiti dio svog vremena kako bi ga posvetili Božijem govoru“ kaže Ćehić.

Nakon uspješno položenog hatmenskog ispita, tokom kojeg su Jasmina Ćehić, Ajla Ćehić, Dženana Kazaz, Dženan Čavkić, Arnel Nesimović, Amar Čavkić, Ajla Kazaz, Lejla Ćehić i Medina Gojak, pokazali zavidan nivo znanja, ispred Medžlisa IZ Bihać šehadatname i poklone dodijelio je Adis ef. Skalić, koji se tom prilikom zahvalio mualimu i roditeljima na uloženom trudu od kojeg će imati koristi i oni kao roditelji, ali i društvo koje se nalazi u potrebi za lijepo odgojenom djecom.

„U ovom džematu ima preko 80. Šehida. To su naša djeca, koja su branili našu domovinu i izborili se da bi mi danas imali ovo što imamo, a to je sloboda. Najbolji garant da nećemo izdati emanet kojim su nas oni zadužili, jesu upravo ovakve svečanosti povodom polaganja hatmenskih ispita. U hadisu se spominje da ona kuća u kojoj se uči Kur'an svijetli stanovnicima nebesa, dok kuća u kojoj se ne uči Kur'an u njoj nema selameta. Dakle, ova djeca sa sobom nose svijetlo koje će obasjavati njihove domove dokle god oni uče Kur'an.“ Istakao je efendija Skalić.

Fahrudin Vojić

  • 00