A+ A A-

Mevlud u džematu Parsovići

U subotu, 2. avgusta 2014. godine u džematu Parsovići održana je mevludska svečanost u znak sjećanja na šehide ovog džemata. Mevlud su proučili učenici medresa s područja Neretvice i imami Medžlisa IZ-e Konjic. Na početku programa okupljenim džematlijama obratio se imam džemata Parsovići Amir ef. Cernica istaknuvši želju i nadu da ovaj mevlud sa svojim povodom, sjećanjem na šehide ovog kraja, postane, ako Bog da, tradicija, te u znaku toga naglasio da se planira u narednim godinama prva subota u mjesecu avgustu ozvaničiti kao dan mevluda u Parsovićima. Amir ef. Cernica je zahvalio istaknutim džematlijama koji su inicirali ovu inicijativu i podržali je u svakom pogledu. Posebnu zahvalnost iskazao je prof. Mehmedu Jahiću koji je pokazao spremnost da podrži ovaj i sve naredne slične programe u ovom džematu.

mevlud-dz-parsovici

U ime Medžlisa IZ-e Konjic i v.d. glavnog imama Redže ef. Muhibića, okupljenim džematlijama obratio se Esad ef. Bajić, poselamivši okupljene džematlije i iskazavši posebno zadovoljstvo da se i na ovaj način čuva živim sjećanje na šehide ukazavši na važnost razumijevanja kur'anskih ajeta koji govore da šehidi nisu mrtvi. Njihov život, između ostalog, rekao je Esad ef., održava se i kroz naše sjećanje, čuvanje uspomene na njihov šehadet i žrtvu koju su dali na putu naše slobode i prenošenje tog sjećanja i čuvanja te uspomene na naše mlade generacije.

Na kraju mevludske svečanosti okupljenima se u svojstvu izaslanika muftije mostarskog Salem ef. Dedovića obratio direktor Karađozbegove medrese u Mostaru hafiz Aid ef. Tulek koji je između ostalog rekao: "Mi smo, evo, prije nekoliko dana izašli iz mjeseca ramazana i u bajramskim danima, tačnije drugog dana bajrama obilježili i Dan šehida. Drago mi je da se i na ovaj način sjećamo šehida.... Jedna od pouka mjeseca ramazana jeste i bitka na Bedru. Mi Bošnjaci moramo čuvati svoj Bedr, moramo čuvati i voljeti svoju zemlju i uložiti maksimum snage u tome. U ovim dnaima viidmo da se muslimanska krv proljeva širom planete, posebno je to izraženo u Gazi gdje se vrši genocid i zločin nad muslimanima. Mi dobro razumijemo šta se dešava u Gazi. Doživjeli smo to. Mi koji smo  imali sudbinu da nam djeca ginu znamo kako su ramazan i bajram doživjele majke i djeca Gaze. Iz ovog vidimo da arapske i muslimanske zemlje nisu položile ispit Bedra. Ono što se dešava između samih muslimana u Iraku i Siriji i drugim mjestima ne može se dovesti u kontekst Bedra. Bedr je simbol odlučnosti, snage, jedinstva, Allahove pomoći i onoga što vjernik uloži da bi stekao Božije zadovoljstvo. Allah je pomogao tu malobrojnu skupinu na Bedru. Poslije Bedra dolazi Uhud i primjer šta se dešava kada se ne posluša Poslanik. Desio se poraz...  Svi šehidi koji su dali život braneći svoju zemlju, uz Allahovu milost bit će u Allahovom džennetu. Mi moramo uzeti pouku iz bitke na Bedru, iz naše historije i moramo čuvati ono za što su naši šehidi prolili krv i dali život. Ako iznevjerimo emanete naših šehida Allah će nam dati musibet koji nećemo moći podnijeti pa ćemo izgubiti i svoju zemlju i ponos i, ne daj Bože, i svoju vjeru. Zato moramo čuvati taj emanet a jedan od puteva da to činimo jeste da školujemo svoju djecu. Ako ih budemo školovali i učili bošnjačkim muslimanskim vrijednostima nadati se Allahovoj milosti na nas...."

mevlud-dz-parsovici-2

Na kraju obraćanja hafiz Aid ef. Tulek je prenio selame mostarskog muftije Salema ef. Dedovića koji je zbog ranije preuzetih obaveza bio spriječen da prisustvuje ovom mevludskom programu u Parsovićima.

Program je vodio novinar Preporoda Bajro Perva.