A+ A A-

Podjela bajramskih paketića u džematu Johovica, MIZ Velika Kladuša

U povodu Ramazanskog bajrama u džematu Johovica prvog dana bajrama podijeljeno je oko 100 bajramskih paketića najmlađim mališanima. Paketići su bili besplatni za svu djecu bez obzira bili upisani u mekteb ili ne. Aktivisti džemata sa imamom Jasmin ef. Bajrektarevićem su obradovali djecu kako bi osjetili prave čari i radost Ramazanskog bajrama, te kako bi na taj način podstakli djecu koja nisu upisana u mekteb da budu dio polaznika mektebske nastave. Ova praksa u ovom džemati se sprovodi svakog bajrama.

U utorak drugog dana bajrama polaznici mekteba su proveli dan na jednodnevnom izletu na izletištu “Svetinja” u Bužimu. Mjesto je prilagođeno za igru i zabavu mladih svih uzrasta. Prije dolaska na izletište učenici su svratili i do zgrade medrese Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu.

Izlet je protekao u druženju, pripremljenom roštilju i kahvi, te igranju i zabavljanju na izletištu.

Imam džemata se djeci obratio s nekoliko riječi i savjeta, ukazao na važnost sticanja znanja, te podsjetio djecu da je mekteb nezaobilazna faza islamskog odgojno-obrazovnog djelovanja u toku sazrijevanja mlade ličnosti. Na kraju se zahvalio svim džematlijama kao i onima koji su u dijaspori a koji cijeneći njegov imamsko-muallimski rad i zalaganje u radu sa djecom nesebično izdvajaju novčana sredstva za ovakve i slične projekte.

Izlet je bio veoma uspješan jer su sva djeca bila sretna i zadovoljna.

Molim Allaha dž.š. da naša djeca budu nosioci emaneta znanja i očuvanja vjere na ovim prostorima.

Jasmin Bajrektarević

  • 0101