A+ A A-

Lejletu-l-kadr svečano obilježena u džematu Veliki Lug

Povodom obilježavanja 27. noći ramazana, džemat Veliki Lug je pripremio bogat duhovni program koji je trajao do sehura. Ovogodišnja svečanost je okupila rekordan broj džematlija, koji su nakon klanjanja teravije imali priliku da uživaju u ilahijama, recitacijama i odlomcima iz Kur'ana, koje su za njih izveli članovi džematskog hora, sastavljenog od polaznika mektepske pouke, a prigodnim vazom se obratio imam džemata prof. Amir ef. Čavak, kazavši kako je ovo noć ispunjenja želja.

„Ovo je noć u kojoj je počelo objavljivanje Kur'ana, kojeg je Allah. dž.š., spustio na najbliže zemaljsko nebo bejtu-l-i'zze kuću počasti, nakon čega je postepeno objavljivan Muhammedu a.s. Draga braćo i cijenjene sestre, trebamo se preispitati šta to Allah, dž.š., hoće tim činim od nas i da li dovoljno razmišljamo o kur'anskim porukama.“ istakao je efendija Čavak, dodavši kako je najbolja dova za ovu priliku: Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-avfe fa'fu anni. Gospodaru moj, Ti prastaš i voliš oprost, pa mi oprosti.

Da su u ovoj noći vjernička srca mekša i otvorenija, dokaz je hvale vrijedan čin džematlija Emira i Munira Mahmutovića, koji su za nabavku novog ozvučenja donirali 1000 KM. Na kraju je proučena kaderska dova i klanjan noćni namaz, čime je završen program obilježavanja lejle i kadera.

Fahrudin Vojić

  • 11