A+ A A-

Srebrenik: Ramazanske aktivnosti džemata Lušnica

Da će džematlije džemata Lušnica pamtiti ovaj mubarek Ramazan po dobrom potvrđuju mnogobrojne aktivnosti ovog džemata u ovom mubarek mjesecu.

Ono što je rijetkost jeste da se u ovom džematu uči dječija mukabela. Njih 12 do 15 svaki dan prije ikindije-namaza uči zajedničku mukabelu pod potpunim nadzorom njihovog muallima Mevludin ef. Joldića. Zajedničkoj dječijoj mukabeli prisustvuje veliki broj vjernika, a ono što je još zanimljivije svaki dan uz njih su i njihovi roditelji. Jednoj od dječijih mukabela prisustvovao je i izaslanik reis-ul-uleme Hamed ef. Efendić prilikom službene posjete Medžlisu Srebrenik.

Tradicionalna mukabela u ovom džematu se uči nakon klanjanja ikindije-namaza, a prisustvuje joj veliki broj vjernika.

Sedmog dana ramazana za učače dječije mukabele i za sve polaznike mektepske nastave džemata Lušnica organiziran je dječiji iftar. Njih 42 polaznika mekteba su tu noć zajednički iftarili, klanjali akšam, te ibadetili.

Nakon nekoliko dana, jedanaestog dana ramazana, organiziran je iftar za sve džematlije džemata Lušnica.

Obilježena je noć lejletu-l-Bedra sa prigodnim programom kojeg su izveli polaznici mekteba džemata Lušnica.

Obilježena je i noć lejletu-l-Kadra sa prigodnim programom kojeg su izveli polaznici mekteba džemata Lušnica. Proučen je mevlud nakon jacije-namaza, održano predavanje te klanjan noćni namaz.

Kao i proteklih godina uoči noći lejletu-l-Kadra u dzematu Lušnica je provedena akcija prikupljanja pomoći za najugroženije porodice na opštini Srebrenik. Džematlije su se ovoj akciji odazvale u velikom broju i prikupljena su značajna sredstva, kako u novcu tako i u osnovnim životnim namirnicama. Imam džemata i džematski odbor su pristupili realizaciji ove akcije, te obradovali socijalno ugrožene porodice na Medžlisu IZ-e Srebrenik.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi sve učesnike ovih aktivnosti u džematu Lušnica, koji sun a bilo koji način doprinijeli da se uljepšaju ovi ramazanski dani. Molimo Allaha da nagradi imama ovog džemata Mevludin ef. kao I džematski odbor koji su uložili veliki trud I napor da svojim džematlijama uljepšaju ove  mubarek dane. Amin!

Damir ef. Babajić

  • 0101