Promo banner

A+ A A-

Tuzla: Zajedničke radosti postača u džematima Moluhe i Jalska džamija

Džemat džamije u Moluhama organizirao je drugi po redu zajednički iftar sa cjelovečernjim druženjem za svoje džematlije. Vrijedi naglasiti da su organizaciju iftara novčano pomogle nekoliko porodica, koje su željele spremanjem kvalitetnog iftara uveseli ramazanske dane postačima u Moluhama, te na taj način ramazan u Moluhama učiniti još ljepšim i radosnijim.

Posebno želim da istaknem da su ove porodice finansijski pomogle četrnaest socijalno ugroženih porodica iz našega džemata. Također su za naših deset momaka i djevojaka, koji su služili džematlije za vrijeme iftara, obezbijedili vrijedne nagrade – kazao je Memsudin Gobeljić, imam tuzlanske džamije Moluhe.

Nakon iftara i klanjanja akšama, u dvorištu džamije nastavljeno je druženje uz kafu i kolače, koje je potrajalo i nakon jacije i teravije.

Veliki broj mladih u džematu Moluhe dobar je pokazatelj značaja vjere u životima mladih, što je od krucijalnoga značaja, imajući u vidu cjelokupno stanje i brojne probleme u bosanskohercegovačkom društvu. Mladi koji su vezani za džamiju preduvjet su poboljšanja stanja u društvu.

Za sve džematlije na iftaru obezbijeđeni su prigodni pokloni. 

Iftarske radosti i u džematu Jalske džamije

Džemat tuzlanske Jalske džamije organizirao je, u utorak, 22. jula, iftar i ramazansko druženje.
Iftar je upriličen za postače ovoga džemata a nakon iftara uslijedilo je progodno ramazansko druženje.
- Jalska džamija je za ovogodišnji ramazan odlučila da za svoje džematlije pripremi bogat iftar. Želimo da u ovome džematu kroz iftare i sijela učvrstimo naše vjerske veze, i doprinesemo zajedničkome jačanju džemata i međusobnom upoznavanju – istakao je Nedim Dervišević, imam Jalske džamije.

Ovaj ramazanski događaj započeo je klanjanjem akšam namaza u haremu džamije. Nakon namaza, za postače je pripremljena sofra, uz neizostavna bosanska tradicionalna ramazanska slana i slatka jela.

Potom je u džamiji uslijedilo prigodno ramazansko druženje koje je proteklo u ugodnim razgovorima, uz bosansku kafu i kolače. Džematlije su imale priliku da od onih malo starijih džematlija čuju ponešto o starim ramazanskim običajima po kojima je Tuzla nekada bila prepoznatljiva. Ovom iftaru je prisustvovao veliki broj mladih koji redovno posjećuju džemat i aktivnosti koje se u njemu priređuje tokom cijele godine.

  • 0101

(www.miztuzla.com)