A+ A A-

Iftar u haremu Čaršijske džamije u Prijedoru

Svaki iftar ima svoju draž i posebnost. Onaj u Sarajevu je također jedan od njih. Ali iftar u srcu grada koji je doživio i preživio genocid ima posebnu dimenziju, i vjerničku i patriotsku. Čaršijska džamija koja je okružena sa svih strana komšijama pravoslavcima je bila stjecište humanosti, vjere i patriotizma, jer te noći 16. Jula  u Haremu Čaršijske džamije u Prijedoru, je upriličen iftar za blizu dvije stotine džematlija u organizaciji Fondacije Rtv BosTel na čelu sa Direktorom Nihadom Mehanovićem i suprugom Azirom.

Iftar sad već tradicionalni (treća godina za redom) polako ulazi u identitet Čaršijske džamije. Zadovoljstvo je bilo vidjeti ovoliki broj muslimana postača u ovom mubarek mjesecu u Prijedoru, pogotovo u dvorištu koje je okruženo radoznalim  pogledima naših komšija.

Direktor Fondacije, Prijedorčanin, inače veliki humanista na svim poljima Nihad, ove godine je pronašao svog brata Rasima i oca Adema u Tomašici, i klanjana im je dženaza u Kozarcu zajedno sa ostale 282 žrtve agresorske politike. Za kostima još jednog brata se traga. Vodeći se politikom pomaganja sve ove godine, Nihad je ovaj iftar upriličio u ime Allaha dž.š. a pred spomen dušama svojih ubijenih.

Ovom prilikom mu se zahvaljujem u ime džemata, fondaciji Bostel, na zalaganju i podršci koju nam nesebično daju iz godine u godinu. Da mu Allah Uzvišeni primi dobra djela.

Omer ef. Redžić

  • 0101